Çocukların Beslenmesinde Tavuk Etinin Önemi 

Çocukların bedensel ve zihinsel gelişimleri, sağlıklı büyümeleri ve okul hayatlarında başarılı olması için gerekli olan besin öğelerinden biri protein tüketimidir. Tavuk eti de en yüksek “protein” değerine sahip gıdadır. Dolayısıyla çocuk beslenmesinde tavuk eti tüketimi çok önemlidir.

Tavuk eti proteince zengin gıdaların başında gelir. Ayrıca yağsız, kısa lifli oluşu nedeniyle çiğnenmesi ve hazmı kolay bir gıdadır. Bilimsel çalışmalar Türkiye’de çocukların yeterli düzeyde proteini özellikle vücutta kullanım oranı daha yüksek olan hayvansal proteini tüketmediklerini gösteriyor. Oysa bebeklik ve çocukluk döneminde yeterli ve dengeli beslenme ileriki yaşlarda sağlığın ve başarının en önemli etkenlerinden oluyor. 

Çocuk beslenmesinde önemli bir yeri olan proteinler, çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişimini de etkilemektedir. Ülkemizde sıklıkla görülen bodurluk kronik bir beslenme yetersizliğidir. Büyümekte olan dokuların kaliteli protein gereksinimi anne sütünden sonra büyük bir kısmı hayvansal kaynaklardan sağlanmalıdır. Yeterli ve dengeli bir şekilde alınan proteinler ile bu sorunun önüne geçilebilir. Çocuklarda günde ortalama 60-90 gr beyaz et tüketimi önerilmektedir.  

Çocuklardaki protein gereksinimi erişkinlerdeki gibi sadece dokuların tamiri ve yeniden yapılanması için değil vücudun büyümesi ve gelişmesi için de gereklidir. Bu nedenle çocuklara günlük ihtiyaçları doğrultusunda mutlaka iyi ve kaliteli protein verilmelidir. Hayvansal kaynaklı proteinler de iyi kaliteli proteinlerdir. Çocuklar yeterince protein, vitamin, mineral ve Omega yağ asitleri tüketmediğinde büyüme ve gelişme yavaşlayabilir, çabuk hastalanabilirler ve iyileşme süreçleri uzayabilir. Zihinsel gelişimi yavaşlayabilir ve bu nedenle derslerinde başarısız olabilirler. Saç, deri, tırnak, cilt gibi dokuları sağlıksız olabilir. Vücutta organlar görevlerini yerine getirirken aksaklık yaşayabilir. Enerji olmaz, aktif yaşamda hızla yorgunluk baş gösterebilir.

Büyüme ve gelişme vücut hücrelerinin sayısının artmasıyla gerçekleşir. Vücudun en küçük parçası olan yaşayan hücrenin yapısı proteindir ve büyüme için elzemdir. Vücudun bütün hücrelerinin büyük bir bölümü proteinlerden yapılmıştır ve bu hücreler sürekli olarak değişip yenilenir. Eğer vücut yeterli protein alamazsa, yıkılan hücreler yenilenemez. Vücudun karbonhidrat veya yağdan proteini yapması mümkün olmadığından dışarıdan bu kaynağı alması zorunludur.

Tavuk eti yüksek biyolojik değere sahiptir, aynı zamanda B grubu vitaminler, demir, çinko, fosfor bakımından da zengin bir gıdadır. Çocuklar için, yaşamlarının başlangıcında tüm besin öğelerini sağlayan tek besin anne sütüdür. Tavuk eti, yumurta ve anne sütünden sonra en kıymetli proteindir. Sonrasında optimal gelişim, sağlık ve hastalıktan kaçınma için hayat boyu değişen miktarlarda besine ihtiyaç duyulur. Bu besinlerden en önemlilerinden biri proteindir.

Vücudun en küçük parçası olan yaşayan hücrenin yapısı protein, bunun da yapı taşı amino asitlerdir. Proteinler büyük moleküllerdir. Amino asitlerden oluşurlar. Genellikle hayvansal besinlerde bulunan proteinlerin elzem amino asit bileşimleri vücut gereksinmesine uygundur. Elzem amino asitleri uygun oranda olan proteinler sindirim sisteminde fazla kayba uğramadan vücuda alınırlar ve amino asitlerin hepsi bir arada bulundukları için bu amino asitlerin birleşerek vücut proteini haline gelmeleri daha kolay ve hızlı olur.

Büyüme; hücrelerin çoğalması demek olduğuna göre protein büyüme için elzemdir. Vücudun bütün hücrelerinin büyük bir bölümü proteinlerden yapılmıştır ve bu hücreler sürekli olarak değişip yenilenir. Bu nedenle vücuttan sürekli olarak belirli miktarda protein dışarı atılır. Bu bakımdan vücudun enerji deposu anlamında bir protein deposu yoktur. Sadece kısa süreli yetersizlikleri giderebilecek az miktarda yedek protein vücutta saklanabilir. İnsan vücudu bazı amino asitleri yapamadığı gibi, amino asitleri birinden diğerine çevirebilmekte sınırlı bir yeteneğe sahiptir. Vücudun diğer amino asitleri kullanarak yapamadığı, dışarıdan gıdalarla alınmak zorunda olan bazı amino asitler vardır. Sayıları yetişkinler için 8, çocuklar için 10 olarak kabul edilen bu amino asitlere “elzem-esansiyel-amino asitler” adı verilmektedir. Eğer vücut protein alamazsa, yıkılan hücreler yenilenemez. 1 yaşındaki çocuğun büyümesi için günde 12 gram protein alması gerekir. Sağlıklı çocuklarda protein gereksinimi yaşlara göre hafif değişiklikler gösterse de genelde 1-1.2 gramdır. Yani 1 yaşında ortalama 10 kilogram olan bir çocuğun büyümesi için gerekli olan asgari protein günde 10-12 gramdır.

Tavuk, hindi, kırmızı et ve balık, süt ve ürünlerinden alınan proteinin çoğunluğu vücut proteinine dönüşebilmektedir ve sindirilebilirliği % 91-100’dür. Bu nedenle bu etlerin proteini iyi ve kaliteli protein kaynağı olarak nitelendirilmektedir. Büyüme çağında protein gereksinimi yüksektir. Vücut dokularının büyümesi sürekli protein sentezini gerektirdiğinden, büyüme çağında, vücut dokusuna en hızlı çevrilebilen kaliteli proteinin sağlanması zorunludur. Özellikle beyaz et; hem kaliteli protein, hem düşük yağ hem de vitamin-mineral içeriği nedeniyle en iyi kaynaklardandır. Tavuk etinin protein içeriği diğer etlere oranla çok daha yüksektir.