Ambalajlı Tavuk Üzerindeki Etiketler Ne Anlama Geliyor?

Doğal Tavuk, Salma Tavuk, Organik Tavuk vb... Ambalajlı tavuk üzerinde gördüğümüz bu etiketler ne anlama geliyor biliyor muyuz?

Öncelikle ambalajlı tavukların; Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belgelendirilmiş yani ruhsatlandırılmış ve denetlenen tesislerde üretildiği için güvenli ve sağlık açısından uygun olduğunu söyleyelim. Elbette ki güvenli diye son kullanma tarihine bakmayı ihmal etmiyoruz. Peki bu güvenle tüketebileceğimiz ambalajlı tavukların üzerindeki etiketler ne anlama geliyor biliyor muyuz? İşte o etiketler ve anlamları...

Doğal Tavuk

Ambalaj üzerinde 'Doğal Tavuk' yazısı gördüğümüzde onun doğada serbest şekilde yetiştirildiğini düşünürüz. Oysa bu etiket; ambalajın içinde tavuk dışında başka bir şey olmadığı anlamına gelir. Bu ne demek peki? Şöyle ki; bu ambalajın içerisinde sadece tavuk olduğu, ilave başka bir madde bulunmadığı anlamına gelir. Yani bu ibare, tavuğun nerede ve hangi şartlarda yetiştirildiği ya da neyle beslendiği hakkında hiçbir bilgi vermez.

Dondurulmuş Tavuk

Ambalaj üzerinde dondurulmuş ya da soğutulmuş tavuk yazısı gördüğümüzde onun soğuk hava depolarında dondurulduğunu ya da soğutulduğunu düşünürüz. Zaten Türkiye'de bu şekilde etiketlenmiş tavuk pek bulunmuyor. Peki nedir bu etiket? Tavukların soğuk hava deposunda tutulması değil, askıdaki tavukların soğuk su ile yıkanması anlamına gelir. Soğuk su banyosu yapan tavuklar, cilt yapıları sebebiyle işlem sırasında uygulanan suyu adeta emerler. Bu da hem tatlarındaki yoğunluğun azalmasına, hem de yapay olarak ağırlaşmasına neden olur.

Salma Tavuk (Free Range)

Türkiye’de birçok ambalajda bu etikete rastlayabiliriz. Salma tavuk yani free range tavuk etiketini gördüğümüzde tavukların doğada serbest şekilde dolaştığını, kafeslerde yetiştirilmediğini düşünürüz. Aslında bu düşünce bir açıdan doğru bir açıdan yanlış. Peki neden bir açıdan doğru? Şöyle ki; salma tavuk ifadesi tavukların doğal ortamlarında dolaşmalarına izin verilmiş, sıkışık kafeslerden çıkarılarak büyütülmüş tavuk anlamına gelir. Fakat belli bir süreyle. Yani günün belli saatlerinde serbest bırakılan bu tavuklar, diğer zamanlarda kafesteki tavuklarla aynı şartlarda yaşarlar. Ambalajında salma tavuk yazıyor olması sürekli doğal ortamlarında ve serbest oldukları anlamına gelmez. Ancak bu tavuklar, kafeste yetişenlere oranla daha hareketli olduklarından besin değeri açısından daha faydalıdır.

Kafes Dışında (Cage Free)

Cage Free (kafes dışında) etiketini ambalajlar üzerinde sıkça görüyoruz. Tıpkı salma tavuk gibi kafes dışında etiketini gördüğümüzde de tavukların doğada serbest şekilde dolaştığını, kafeslerde yetiştirilmediğini düşünüyoruz. Bu düşünce aslında bu etiket için doğru sayılır. Doğru sayılır çünkü tavuklar kafes dışında oluyor ancak neredeyse üst üste bekletiliyorlar. Ne dışarı çıkabiliyor ne de oldukları yerde hareket edebiliyorlar. Eğer bu tip üretim yapan tesislerde kafesler yoksa yasalar gereği bu ambalaj üzerinde kafes dışında etiketi yer alabiliyor.

Antibiyotiksiz Tavuk

Ambalaj üzerinde antibiyotiksiz tavuk yazıyorsa tavukların bir çiftlikte yetişiyor olması gerekir. Ülkemizde Ocak 2006 tarihinden beri aynı Avrupa Birliği(AB) ülkelerinde olduğu gibi tavuklara sadece “tedavi amaçlı” olarak antibiyotik tedavisi yapılmaktadır. Aksi her durum tamamen yasaktır. Tavuklara tedavi amaçlı antibiyotik verildikten sonra antibiyotiğin vücuttan arınma süresi boyunca tavuklar kesilmemekte dolayısıyla etleri tüketime sunulmamaktadır. ''Kalıntı İzleme Programı'' çerçevesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri insan sağlığına zararlı olabilecek madde ve kalıntılarının var olup olmadığını etten numune alarak sürekli olarak kontrol etmektedir. Bu nedenle etlerde kesinlikle antibiyotik bulunmaz. Yetiştirilen hayvanların sağlığı ve refahı öncelikli konulardan birisidir.

Organik Tavuk

Ambalaj üzerinde organik tavuk yazıyorsa bu ifade hep düşündüğümüz gibi tavukların her zaman, doğal ortamlarında serbest şekilde dolaştırıldığı anlamına gelir. Dolayısıyla zaten faydalı olan tavuk eti, kafeste yetişenlere oranla daha hareketli olduklarından besin değeri açısından daha da faydalı hale gelir.

Ek bilgi: Ülkemizde organik gıda sertifikası almak, belge verme yetkisi bulunan firmaların ciddi kontrollerinden geçerek onay vermesiyle mümkün oluyor. İlgili bakanlık, belge verme yetkisi olan firmaları yaklaşık 20 farklı kontrolden geçirerek, organik gıda sertifikasını güvenli halde tutuyor.

Sonuç: Tarım ve Orman Bakanlığı’nca ruhsatlandırılmış ve denetlenen tesislerde üretilen ambalajlı ürünleri gönül rahatlığı ile alabilirsiniz.