Tavuk Etindeki Kalsiyumun Sağlığa Etkileri

Kalsiyum, insanlar dahil tüm canlı organizmaların ihtiyaç duyduğu bir mineraldir. Kemik sağlığı için hayati önem taşır ve vücut kendi kendine kalsiyum üretmezken kalsiyum besinlerden alınmaktadır. İşte tavuk etindeki kalsiyumun sağlığa etkileri...

Vücutta en bol bulunan mineraldir ve kemik sağlığı için hayati önem taşır. Diş ve kemikler kalsiyum sayesinde oluşur. Kalsiyumun sembolü Ca'dır. İnsan vücudunda bulunan kalsiyumun yüzde 99 kadarı dişlerde ve kemiklerde bulunmaktadır. Dolayısıyla kalsiyum kemikleri ve dişleri de koruyan bir mineraldir. Kemiklerin çatlama ve kırılmalara karşı güçlü hale gelmesini sağlar.  Kalsiyum bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve vücudun su dengesini sağlar, ödemi azaltır.  Kalsiyum, çocuklarda büyüme sırasında kemik gelişimine katkıda bulunur. Çocuklar büyüme evresini tamamlayıp yetişkin olduğunda da kemiklerin korunması görevini üstlenir. Kalsiyumun kaslar üzerinde de olumlu etkileri vardır. Kalsiyum kas kasılmalarını düzenler. Kanın pıhtılaşmasında önemli bir rol oynayan kalsiyum, kalp kasının hareketini sürdürmeye yardımcı olmaktadır.

Neden kalsiyuma ihtiyaç olduğunu şu şekilde sıralamak mümkündür:
* Hamilelik esnasında yeterli kalsiyum, yüksek tansiyon riskini önler
* Kolesterol üzerinde olumlu etkileri vardır
* Kolon kanseri riskini düşürür
* Metabolizmayı destekler
* D vitaminiyle alındığında iltihap belirtilerini iyileştirir

Kalsiyum eksikliğinde görülen hastalıklar vardır. Eğer bu tür eksiklikler uzun sürede yaşanmaya başlarsa çeşitli sorunların görülme riski de artar. Kalsiyum eksikliği belirtileri kaslarda kramplar meydana gelir; bunlar iştah kaybı, yutmada zorluk, bayılma, tırnaklarda kırılma olarak sayılabilir.

Kalsiyum eksikliği belirtileri ve kalsiyum eksikliğinin neden olduğu diğer problemleri şöyle sıralamak mümkündür:
* Hafıza sorunları
* Kemiklerin küçük darbelere rağmen hasar görmesi
* Kalpte ritim bozukluğu
* Tansiyon sorunları
* Halsizlik
* Halüsinasyonlar
* El ve parmaklarda uyuşma
* Dişlerin güçsüzleşmesi
* Anksiyete
* Çocuklarda kemik gelişiminde aksama
* Osteoporoz
* Osteopeni (düşük kemik yoğunluğu)
* Hipokalsemi (kanda kalsiyum eksikliği ve beraberinde gelen çeşitli hastalıklar)
* Bacaklarda karıncalanma

Vücut kendi kendine kalsiyum üretmezken, kalsiyum besinlerden alınmaktadır. Örneğin; Tavuk eti kalsiyum, D vitamini, protein ve omega yağ asitleri bakımından zengindir. Bu nedenle kemiklerinizi sağlamlaştırır. İleri yaşlarda oluşan, kemik erimesi ve eklem iltihabı gibi rahatsızlıklarını da önler.

 Yaşlılarda önemli olan kemik sağlığı proteinden sağlandığı için, iyi kalite protein kaynağı olan tavuk eti bu açıdan oldukça değerlidir. Bu nedenle kemik erimesi ve eklem iltihabı gibi rahatsızlıkları da önler.

 Kadınların günde 2:1 magnezyum oranıyla dengelenmiş 1.000 – 1.200 mg kalsiyuma ihtiyacı vardır. Kalsiyum, protein ve demir; sporcular için oldukça önemli minerallerdir. Bu noktada tavuk eti tüketimi önem arz eder. Tavuk ciğerinde 17 besin değerine sahip kalsiyum bulunur. Tavuk suyu çorba ise, barındırdığı kemik iliği ile sadece kalsiyum değil, fosfor, sülfür, magnezyum ve silisyum gibi bağışıklık arttırıcı birçok faydalı mineral içerir. 1 kilo gelen derili tavuk göğsünde 110 mg kalsiyum bulunur. 1 kase tavuk suyu çorbada 25.89 mg kalsiyum bulunur.