Bütün Tavuk Hazırlama Yöntemleri

Bütün tavuğun lezzetini arttırmak için doldurmak gerekir mi? Yoksa doldurmadan sadece baharatlandırmalı mı? Peki bütün tavuk için marinasyon gerekli mi? Cevaplar çok basit! Hadi birlikte bakalım...

Öncelikle tavuğu tezgaha yatırın. Mutfak makasıyla derisini keserek içindeki fazla yağı çıkartın. Bir havlu peçete yardımıyla biraz kurulayın. Kuruladıktan sonra fırın tepsisine yerleştirin. Tavuğun içini bağlama işleminden önce doldurmalısınız. Çünkü bacaklarını bağladıktan sonra içine birşey koyamazsınız. Tavuğunuzu pişirmeden önce mutlaka bir saat buzdolabının dışında kapalı bir şekilde bırakarak oda sıcaklığına gelmesini sağlayın. Neden? Çünkü aksi takdirde tavuğunuz düzensiz pişecektir. Birçok tarif, tavuğu kızartmadan önce durulamanızı önerir, ancak mağazadan satın alınan tavukların çoğu için bu adım gerekli değildir. Derinin kuru olması için baharatlamadan önce kağıt havluyla hafifçe kuruladığınızdan emin olun. Bu nefis ve çıtır bir deri sağlar.

Tavuğun derisinin hemen altına ince kesilmiş limon dilimleri ve sarımsak yerleştirebilirsiniz.
 Üzerine limon suyu, portakal suyu, zeytinyağı, yoğurt ve salça karışımından da sürebilirsiniz. Bu şekilde hem daha lezzetli olduğunu, hem de nar gibi kızardığını görebilirsiniz. Dilerseniz bu şekilde streç filme sararak dinlendirebilir daha lezzetli hale gelmesini sağlar, vaktiniz yoksa da hemen pişirebilirsiniz. Marine ettiğiniz için pişerken lezzetini kaybetmeyecek ve kurumayacaktır. Bunların yanında tam kıvamında pişmesinin ve nar gibi kızarmasının sırrı tereyağı kullanmakta saklı. Bütün haldeki tavuğun üzerine tereyağı sürebilirsiniz. Özellikle iç kısmına ve deri kısmına süreceğiniz tereyağı lezzetine lezzet katacak ve fırında nar gibi kızarmasına neden olacaktır. Tavuğunuz oda sıcaklığına ulaştıktan sonra baharatlayabilirsiniz. Denenmiş ve gerçek bir yöntem, içini ve dışını tuz ve biraz biberle bolca baharatlamak, deriye biraz zeytinyağı sürmek ve kızartmaktır. Ancak bu ilk adımdan sonra bir tavuğu baharatlamanın çeşitli yolları var:


•  Deriye sürmek için zeytinyağı yerine birkaç yemek kaşığı yumuşatılmış tereyağı kullanabilrsiniz.
•  Ek lezzet katmak için yarım limon ve / veya yarım soğan ve / veya yarım sarımsak koyabilirsiniz.
•  Kekik, adaçayı veya biberiye gibi taze veya kuru otları deriye serpebilirsiniz.
•  Lezzet patlaması için derinin üzerine birkaç dilim pastırma koyabilirsiniz.

Tavuğunuzu derinin altına otlar doldurarak da baharatlayabilirsiniz. Bu işlem tavuk etini besler ve yine nefis çıtır bir deri sağlar. Örneğin; Toz kırmızı biber, taze kekik, taze fesleğen, maydanoz ya da hepsinin karışımını da kullanabilirsiniz. Ancak şunu hatırlatalım; sadece dışına sürmeyin. İç kısmına da mutlaka karışımdan sürün ki lezzeti içine çeksin. 
Bir kaseye bir avuç doğranmış ot ekleyin ve biraz zeytinyağı gezdirin. Deri açıklığının üst kısmında, her iki tarafta bir "tünel" oluşturmak için parmaklarınızı derinin altına hafifçe çekerek ve sokarak deriyi göğüsten ayırın. Bitki ve yağ karışımını mümkün olduğunca derinin altına doğrudan doldurun. Pişirildiğinde ve dilimlendiğinde, deri ile göğüs arasında güzel bir bitki tabakası olacaktır.


Doldurmak veya Doldurmamak

Cevap basit: Çok fazla doldurmayın. Şöyle ki; elbette doldurabilirsiniz, ancak belki bir limon veya soğan dışında çok fazla doldurmamalısınız. Neden?

 1. Doldurulmuş bir tavuğun pişirilmesi çok daha uzun sürer. Boşluk içindeki dolgunun salmonella gibi bakterilerden arınmış olduğundan emin olmanız gerektiğinden, doldurma sıcaklığının 165ºF'ye ulaşması gerekir; bu, tavuğunuz istenen sıcaklığa ulaştıktan çok sonra gerçekleşir.
 2. İnsanların size söylediklerinin aksine, bir tavuğu doldurmak tadını önemli ölçüde değiştirmez. Boşluğu bir limon veya soğanla gevşek bir şekilde doldurmak tavuğun en leziz halini verir.
 3. Ayrı bir güveçte pişirilen kavrulmuş iç harç, tavuğu çiğ sebzelerle doldurmaktan farklı olarak, derinin güzelce kahverengileşmesine izin verir.