Çift Sarılı Yumurta Veren Tavuklar

Çift sarılı yumurta adında normal yumurtalardan daha pahalıya satılan yumurtaları hangi tavukların yumurtladığını merak ediyoruz. Peki hangi tavuklar çift sarılı yumurta verir?

Çift Sarılı Yumurtayı Hangi Tavuk Yumurtlar? sorusuna cevap aramadan önce; çift sarılı yumurta nedir ve nasıl oluşur konularına değinirsek doğal olarak çift sarılı yumurtayı hangi tavukların yumurtladığını da açıklamış oluruz. Çift sarılı yumurtanın boyutları normal yumurtalardan daha büyük ve kaz yumurtasına yakındır. Ağırlıkları 83 gr. dan daha büyüktür. Ortalama 85-95 gr. arasında olurlar. Yani çift sarılı yumurta ağırlığından anlaşılır. Ancak içindeki sarılar normal yumurta sarılarına oranla daha küçüktür. Çift sarılı yumurtanın besin değeri ve tadı diğer yumurtalar ile aynıdır. Sadece kalori bakımından diğer yumurtalardan farklılık gösterir. Doğal normal yumurtalar ortalama 75-80 kalori içerirken çift sarılı yumurtanın kalori değeri 145-150 arasındadır. Bu nedenle diyet yapanlar tarafından tercih edilmez. Spor yapan kişiler ise normal yumurta beyazına göre protein değeri daha yüksek olduğu için çift sarılı yumurtayı tercih ederler.

Çift sarılı yumurta genellikle genç ve verimi yüksek olan yarka sürülerde görülür. Aslında ikinci sınıf yani anormal yapıda yumurta olarak düşünülmelidir. Nedeni ise yumurtanın normal özelliklerinden sapması ve kısır olmasıdır. Doğal olarak da böyle yumurtlayan bir tavuk ırkının –cinsinin üreyebilme olasılığı da yoktur. Çift sarılı yumurtalar, yumurta kanalına iki adet yumurta sarısının girmesinden dolayı oluşurlar. Birden fazla yumurta hücresi üreten tavuk bunu hızlı ve ardı ardına yaptığı için bazen birden fazla yumurta sarısını aynı kabukla kaplar. Bu durumda yumurta hücresi olan sarıların aynı kabukta gelişmesi ile çift sarılı yumurta ortaya çıkar. Nadiren 3-4 adet sarılı yumurta ya da yumurta içinde başka bir tane daha kabuklu yumurta da gözlenebilir. Bunların hepsi normalden sapmalardır. Peki neden tavuklar bir adet yumurta sarısı yani yumurta hücresi var iken ikincisini de yumurta kanalına sokarlar? Bu sorunun tek cevabı ‘’ acemilik ‘’ tir. Tavuklar genç ve metabolizmaları hızlı çalıştığından birden fazla yumurta hücresi olan sarı, kabuk içinde gelişme gösterir.

Çift sarılı yumurta yapan tavuk genellikle ilk defa yumurtlayan tavuklardır. Özellikle yumurta çiftliklerindeki tavuklarda sıkça yaşanan bir durum olarak karşımıza çıkar. Tavuk yumurtlamada ustalaştığı zaman çift sarılı yumurta yumurtlama durumu da ortadan kalkmaktadır. Tavuklar bir kaç defa çift sarılı yaptıktan sonra tekrar tek sarılı yumurta üretmeye devam ederler.

Yumurta tavuğu çiftliklerinde genç yarkalara yapay erken aydınlatmalar ve yüksek ışık uyarımı yapıldığında, dengesiz yem rasyonlarında tavuklar için bir şeyler yanlış gider ve yeni yumurtlamaya başlamış olmanın verdiği stresle çift sarılı yumurtalar oluşur. Eğer doğal yollarla çift sarılı yumurtalarınız oluşuyorsa afiyetle yiyebilirsiniz ama tavuklarınız için yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu düşünmelisiniz. Çift sarılı yumurtaları yapay yollarla ediniyor iseniz bu yumurtalar aşırı büyük oldukları için tavuklarda kasların yırtılmasına ve yumurta kanalının dışarıda kalmasına neden olabilir. Sürekli olarak bu yumurtaları yapan tavukların sağlık durumlarında ileride problem yaşayacakları unutulmamalıdır. Çiftlikler ve fabrikalar bu yumurtaları özellikle üretmiyorlar. Standartlara uygun büyüklükte ki yumurtalar paketlendikten sonra elde kalan küçük kılavuz yumurtalar ve iri çift sarılı yumurtalar paketlenerek satışa sunulur. Yani çift sarılı yumurta üretimi diye bir şey söz konusu olmayıp yumurta satışı yapan çiftlikler ellerinde olduğu kadarını ambalajlayıp satışa sunarlar.

Sonuç olarak; %100 çift sarılı yumurtlayan tavuk sürüleri yani genetik olarak çift sarılı yumurta veren tavuk ırkı bulunmamaktadır. Günümüzde pek çok kişinin ilgisini çekerek merak konusu olmasına rağmen; daha çabuk stres altında kalmaları nedeniyle Saso, Star Gomes ve Ataks ırkları çift sarılı yumurta tavuğu olarak bilinmektedir ve bu ırkların tavuk sürülerinden %20-25 oranında çift sarılı yumurta alınabilmektedir. Özellikle Star Gomes ırkının yetiştiriciler tarafından %60 oranında çift sarılı yumurta verdiği iddialarıyla arandığı ancak bilimsel kayıtlarda böyle bir veri bulunmadığı bilinmektedir.

Kaynak: balkumes.com.tr