Çiğ Tavuğun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Çiğ tavuğun bozulup bozulmadığını anlamak için rengini, kokusunu ve dokusunu kontrol etmek gerekir. İşte çiğ tavuğun bozulduğunu gösteren işaretler...

Buzdolabında ya da buzluğunda tavuk eti muhafaza etmeyen yoktur heralde. Çünkü hem çok lezzetli hem çok faydalı hem de acil durumlar için kurtarıcıdır tavuk eti... Tüm bunlara sahip olduğu için de mutfağımızda önemli bir yeri var.  Ancak çiğ tavuk eti birçok bakterinin doğal yaşam alanı ama biliyorsunuz ki bu bakteriler tavuk pişirildiğinde ölüyorlar. Peki çiğ tavuk eti bozulur mu? İşte çiğ tavuğun bozulduğunu gösteren işaretler ve kolayca anlamanın yolları... 

Rengine Bakmak

Öncelikle hepimiz biliyoruz ki yeni satın aldığımız daha dolaba girmemiş taze tavuğun rengi pembe olur. Eğer tavuk bozuksa ya da bozulmaya başladıysa rengi solar, matlaşır ve grileşir. İlk satın alırken böyle bir tavuk etiyle karşılaştıysanız elbette satın almayın ama diyelim aldınız o zaman ne yapmalı? Eğer rengi solmuş bir tavuk eti elinizde varsa onu hemen pişirmelisiniz. Çünkü solduktan sonra griye dönerse artık bozulmuş demektir. Eğer farkında olmadan bozuk bir tavuk pişirdiyseniz, pişirme aşamasında bile tavuk mat yani donuk görünecek ve beyazlamayacaktır. Peki donmuş tavuğun rengini nasıl kontrol edeceğiz? Donmuş tavuğun rengini kontrol etmek daha zor elbette. Ama eğer rengi pişmiş tavuk rengi gibiyse ya da yağ sarısı ve hafif gri renkteyse bu tavuk bozulmuş demektir. Bu durumda kesinlikle pişirmemeli ve maalesef çöpe atmalısınız. 

Koklamak

Çiğ tavuğun bozulduğunu renginden anlayamıyorsak kokusundan anlayabiliriz. Bozuk tavuk çok keskin kokar. Ekşi ya da amonyak kokusu gibi bir kokudur bu. Eğer bunun gibi farklı ve hoş olmayan bir koku duyuyorsanız bu tavuğu tüketmeyin. Diyelim anlamadınız ve pişirmeye başladınız. Aynı şekilde pişerken de mis gibi tavuk kokusu yerine etrafa kötü kokular yayılabilir. Bu durumda da maalesef tüketmemelisiniz.

Dokusuna Bakmak

Tavuğun rengini ve kokusunu kontrol etmek gibi bir diğer yöntem de dokusuna bakmaktır. Çiğ tavuğun dış kısmı zaten normalde de kaygan bir yapıya sahiptir. Ancak bu kayganlık aşırı derecede çoksa yani yapış yapış bir hal almışsa tavuğunuz bozulmuş demektir. Emin olamadıysanız son olarak soğuk suya tutabilir ve yapışkanlığın gidip gitmediğine bakabilirsiniz. Ancak hala yapışkan bir dokuya sahipse tavuk bozulmuş demektir. Lütfen tüketmeyin. 

Bozulan tavuğu ise kurtarmanın ne yazık ki bir ihtimali yoktur. O nedenle tavuğunuzda bu işaretlerden birini ya da birkaçını gözlemliyorsanız maalesef veda zamanı gelmiş demektir.