En Sağlıklı Tavuk Pişirme Yöntemleri

Tavuğun sonsuz faydalarından yararlanabilmek için nasıl pişirildiği çok önemli. Özellikle içindeki vitamin ve mineralleri pişirme sırasında kaybetmemek gerekiyor. İşte en sağlıklı tavuk pişirme yöntemleri...

Hayvansal protein tüketiminde öncelikli tercihlerimizden biri olan tavuk eti çok yönlü bir protein olduğu için tam bir süperstar! Ancak bu süperstarı besin değerini kaybetmeden doğru şekilde pişirmek, sağladığı faydadan tam olarak yararlanabilmek çok önemli. Pişirme metodu tavuk yemeğinizde ne kadar kalori bulunduğunu ve içindeki proteinin vücudunuz tarafından ne kadar kolay emileceğini gösterir. Tavuğun her kısmı yüksek oranda protein içeriyor. Ancak farklı miktarlarda protein içeriyorlar. En yüksek protein tavuk göğsünde var. Tavuk ayrıca, kırmızı ete göre doymamış veya sağlıklı yağın 2-3 katını içerir. Ancak hayatınıza en sağlıklı şekilde protein eklemek için tavuğu doğru pişirme yöntemini bilmelisiniz. Hadi sağlıklı tavuk pişirme yöntemlerine birlikte bakalım... 



Haşlama
Haşlama yaparken her herhangi bir yağ kullanılmadığından tavuk için en sağlıklı pişirme yöntemidir. Üstelik çok da pratik. Çünkü bu işlem için sadece suya ihtiyacınız var. Haşlama yönteminde kısık ateş kullanıldığı için tavuğun içerisinde bulunan besin değerlerini de kaybetmiyorsunuz. Dilerseniz Nasıl Yapılır sayfamızdan çeşitli tavuk haşlama yöntemlerine göz atabilirsiniz.

Izgara
Izgara tavuk sağlıklı bir tavuk pişirme yöntemidir. Bunun nedeni, öncesinde marine etmektir. Ancak ızgarada eti kurutmamak çok yüksek ısıya maruz bırakmamak gerekiyor. Izgarada yapılan ette, 175 dereceyi geçtikten sonra HCAs denilen kanserojen maddeler oluşmaya başlar. (Bu durum sadece tavuk eti için değil kırmızı et için de geçerli.) Bu oluşumde etin yapısını oluşturan amino asitlerin çok yüksek ısıya maruz kalmasıyla meydana gelir. Yani et pişerken ne kadar kurursa, ne kadar yüksek ısıya maruz kalırsa yapısında kanserojen madde o kadar çok artıyor. Örneğin; çok pişmiş mangalda bir köfte, fırında pişmiş bir köfteden 8 kez daha fazla kanserojen madde içerebiliyor. Bu durum tavuk ve hindi etleri için de aynen geçerli. Ayrıca tavuk etinin içi asla çiğ ve kanlı kalmayacak şekilde pişirilmelidir. 

Marine
Etinizi pişirmeden önce marine ederseniz DNA bozukluğu oluşmasını önlemiş olursunuz. Mesela tavuğu pişirmeden önce 40 dakika zeytinyağı, sirke, sarımsak, hardal ve limon suyu içerisinde marine ederseniz bu kanserojen oluşumu %90 oranında azaltmış olursunuz. Burada önlem, tamamen etin yüzeyinin kurumasını önlemekten geçiyor. Ancak marinasyon yapıldıktan sonra oda sıcaklığında fazla bekletilmeden hızlıca buzdolabına almalı ve üstleri kapalı olarak muhafaza etmelisiniz.

Sürekli çevirmek
Yüzey ısısını düşürüp HCAs’ı elimine etmek için etinizi pişirirken düzenli olarak çevirin. Böylece bir yüzeyde sıcaklık çok yükselmeden diğer yüzeye geçebilirsiniz. En ideal zaman dilimi her 6 dakikada bir taraftan diğer yüzeye geçmek olacaktır. Bu süre 10 dakikaya yükseldiği zaman HCAs oluşumu %70 artış gösterir. Eğer bir taraftan diğer tarafa 1 dakikada bir geçiş oluyorsa HCAs hiç oluşmaz.

Sote
Tavuğunuzu sote etmek beslenme ve lezzetin korunmasının yanı sıra yemeğinizin kalorisini düşük tutmaya da yarar. Yapışmaz tavaya yağ sürün ve tavuk parçalarını karıştırın. Brokoli, dolmalık biber, kuşkonmaz vb. sebzelerle karıştırın. Tavuğunuzu bazı sebzeler ve baharatlarla pişirmek ya da kızartmak, tavuğun çok fazla yağ kullanmadan pişmesini sağlar. Tavuk yemeklerinde kullanılan yağ miktarının, pişirdiğiniz porsiyon büyüklüğüne bağlı olduğunu söylemeye gerek yok sanıyoruz. Tavuğu sağlıklı bir şekilde pişirmenin anahtarı, doymuş yağları minimumda tutmaktır. Ayrıca eti veya tavuğu pişirdikten sonra oluşan su ve yağ karışımına ekmek banmayı aklınızdan bile geçirmeyin. En çok kanserojen madde birikimi olan bu kısımdır. Bu nedenle direkt çöpe atın.

Fırında
Izgara ve mangal en fazla HCAs üreten pişirme şekilleridir. Sonrasında tavada ızgara, ve kavurma geliyor. Bütün bunlar yerine fırında, pişirmeyi, rosto yapmayı veya Çin usulü stir-fry tercih ederek HCAs olumunu büyük oranda düşürebilirsiniz. Tavuk eti, iç sıcaklığı 72 dereceye geldiğinde pişer. Özellikle iri bütün tavukların yeterli derecede piştiğini anlamak için bir saplama termometre de kullanabilirsiniz. Unutmayın içi asla çiğ kalmamalıdır.