Farklı Tavuk Türleri

Kendilerine has özellikleri nedeniyle farklı tavuk türleri arasında yer alan tavukların birbirinden ilginç özellikleri var. Yani en özel ve en farklı tavuklar onlar. Hadi birlikte bakalım...

Kimi dış görünüşü, kimi ise yumurta rengi ile ön plana çıkan farklı tavuk türleri arasında yer alan tavuklar şu şekilde sıralanıyor...

* Türken Kel Tavuk

* Maran Tavuk

* Orpington Tavuk

* Kara Tavuk

* Tüysüz Tavuk

* Serama Tavuk



Türken Kel Tavuk

Türken Kel Tavuk cinsinin farklı tavuk türleri arasında yer almasının nedeni boyunlarının çıplak olması. Adını da boyunlarının kel olmasından alan bu tavuklar genellikle yumurtası için beslenirler. Çünkü yıllık yumurta verimleri iyidir. Yılda 200-220 arası yumurta verirler. Yumurta renkleri krem rengidir. Görünüşleri hindiyi andıran bu tavukların ana vatanı Romanya’dır. Bu kel tavuk cinsi saldırgan ve agresif değil tam tersi uysal ve oldukça sakinlerdir. Görünüş olarak göze hitap etmeseler de yumurta verimleri nedeniyle beslenirler. Açık arazide beslenmeyi sevdikleri için bahçenizde bakabilirsiniz.  Soğuk çevre şartlarına da dayanıklılardır.





Maran Tavuk

Maran Tavuk cinsinin farklı tavuk türleri arasında yer almasının nedeni çikolata rengi yumurta vermesidir. Yılda 150-200 yumurta verimi vardır. Ana vatanı İngiltere olan bu tavuk cinsleri aynı zamanda farklı renklere de sahiptir. Krem, altın, siyah, gri, mavi ve kahverengi tüylere sahip olabilirler. Görünüşleri güzel olduğu için ülkemizde süs tavuğu olarak da beslenmektedir. Çevresel şartlara ve hastalıklara karşı dirençli olan bu tavuklar, etlik tavuk olarak da kullanılır. Bakımı da kolaydır. 



Orpington Tavuk

Orpington Tavuk cinsinin farklı tavuk türleri arasında yer almasının nedeni komut alma özelliğine sahip olmalıdır. Yani isim verip çağırdığınızda yanınıza gelebilir. Zeki ve cana yakın tavuklardır, kendilerini koruma ve annelik içgüdüleri iyidir. Ana vatanı İngiltere olan bu tavuk cinsleri oldukça güzel ve kabarık tüylere sahiptir. Farklı renklerde olabilirler. Kısa kuyrukları ile lifli tüyleri bu cinsin iri görünmesine neden olur. Orpington tavuk cinsleri görünüşleri nedeniyle süs tavuğu olarak da beslenir. Tüyleri nedeniyle soğuk iklim koşullarına dayanıklıdır. Yılda ortalama 140-160 yumurta arası verirler. 





Kara Tavuk

Kara tavuk cinsinin farklı tavuk türleri arasında yer almasının nedeni; tüylerinin yanı sıra; damağı, dili, gözleri, kafası, ayakları, derisi, eti ve iç organları, hatta kemiklerinin bile siyah olması. Yani anlayacağınız sadece kan rengi siyah değil. Ama o da tam kırmızı değil, fazlasıyla siyaha kaçan koyu bir tonda! Endonezya kökenli olan bu tavuk görenleri gerçekten hayrete düşürüyor. Farklı görüntüsü ile dikkat çeken diğer adıyla Ayam Cemani tavuğu yöre halkına göre mistik güçlere de sahip! Eti siyah ama normal tavuk eti ile aynı lezzete sahip.  Yumurta verimleri düşük. Yılda 70-90 arası yumurta veriyor. Yumurta renkleri ise siyah değil krem rengi.



Tüysüz Tavuk

Tüysüz tavuk cinsinin farklı tavuk türleri arasında yer almasının nedeni adından da anlaşılacağı gibi tüylerinin olmaması. Bu tavuk cinslerinin bir ana vatanı yok çünkü İsrail’li bir profösör tarafından geliştirilip üretiliyor. Bunun nedeni ise tavukların tüylerinin yolunması zaman alıyor ve maliyetli. Yani anlayacağınız sadece maliyet hesapları için üretilen bir tür tüysüz tavuklar. Tüyleri olmadığı için dış etkenlere karşı daha savunmasızlar ancak daha hızlı büyüme yeteğine sahipler. Etleri yağsız olan bu türler daha az yem yediklerinden tasarrufludurlar.



Serama Tavuk

Serama tavuk cinsinin farklı tavuk türleri arasında yer almasının nedeni kuyruk tüylerinin dik olması ve cüce olmalarıdır. Bu tavuk cinsleri en küçük tavuk ırkı olma özelliğine sahiptir. Ana vatanı Malezya olan bu tavuklar kısa bacaklara sahip oldukları için cüce tavuk olarak da bilinirler. Dost canlısıdırlar. Görünüşleri nedeniyle süs tavuğu olarak da beslenirler. Yılda ortalama 50 yumurta verirler. Bu yüzden de nadir bulunan cinslerden biridir. Serama tavuğu fiyatları normal tavuklardan yaklaşık 10 kat daha fazladır. Bu yüzden değerli tavuk cinsleri arasında gösterilmektedirler.