Fırında Tavuk Pişirirken Yapılan 9 Hata

Fırında tavuk pişirirken dikkat edilmesi gereken hususlar var. Yapacağınız hatalar tavuğunuzu kurutabilir ya da suyunu kaybettirebilir. İşte fırında tavuk pişirirken yapılan 9 hata!

Fırında tavuk pişirirken püf noktalarına özen göstermek, tavuğunuzun daha yumuşak, daha sulu ve çok daha lezzetli olmasını sağlar. Peki bunların olmaması için neler yapmalıyız? Bu hatalar neler? Hadi birlikte bakalım...
 
1. Tavuk Satın Alırken



Öncelikle bu hatalar daha yemek pişirmeye başlamadan satın alma aşamasında başlıyor. Nasıl mı? Marketten bilmediğiniz bir tavuk satın alarak! Tavuk satın alırken ambalajlı olmasına dikkat etmelisiniz. Ambalajı sağlamsa ürünün son tüketim tarihini mutlaka kontrol etmemiz gerekiyor. Bildiğiniz markalardan satın almanız da önemli. Tavuk satın alırken bilindik bir marka tercih etmek her zaman garantilidir. Tüm bunlara dikkat ederek satın aldığınız tavuktaki lezzet farkını pişirdiğinizde siz de farkedeceksiniz!

2. Salamura 

Mutfaklarımızda salamura yaprak ya da salamura balık kullanıyoruz. Tatları tazelerinden çok da farklı olmuyor açıkcası. Ancak tavuk için bu geçerli değil. Salamura alacağınız tavuk fırında kupkuru olabilir. Dolayısıyla salamura aşamasını evde kendi mutfağınızda hazırlamanız en doğrusu. Tavuğu tuzlayıp ve soslayıp buzdolabında birkaç saat bekletirseniz hem tuzlu hem sulu bir lezzet elde edersiniz.

 3. Kurulamama

Fırına vereceğiniz tavuğun kuru olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi halde tavuğunuz çıtır çıtır olmayacaktır. Çünkü ıslak ya da nemli kalmış bir tavuk fırında nemden dolayı yumuşayacak ve çıtır olmayacaktır.  Siz siz olun fırına vermeden önce tavuğun içini ve dışını iyice kurulayın.

4. Üşenmek

Çoğu zaman “aman sebzelerle mi uğraşıcam şimdi vaktim yok” gibi cümleler kuruyoruz. Ancak tavuğu tek başına hiçbir işlem yapmadan fırına vermek tavuğunuzu kurutabilir ve  içi sulu kalmayabilir. Üstelik fırında pişecek tavuğun içine aromatik malzemeler koyarsanız çok daha lezzeti olduğunu göreceksiniz. Tavuğun iç kısmına dörde böldüğünüz bir limon ve birkaç dal taze biberiye koyabilirsiniz. 
Mis kokulu ve lezzetli bir tavuk hazırlamak için yapacağınız diğer bir şey, taze aromatik otları biraz  zeytinyağı ile karıştırıp, tavuğun derisi ile eti arasına yerleştirmektir. İsterseniz taze kekik, taze fesleğen, maydanoz ya da hepsinin karışımını kullanabilirsiniz. 

5. Buzdolabından Çıkarıp Fırına Vermek

Tavuğu buzdolabından çıkarıp oda ısısına yaklaşması için serin bir yerde 15-20 dakika bekletmeniz gerekiyor.  Çünkü tavuk buzdolabından çıktığı için fırına girer girmez ısıyı değiştireceğinden yeterli şekilde ısınamayacak ve nem oluşacağından derisi tekrar yumuşayacaktır. Tavuğu fırına atmadan önce oda sıcaklığına getirmeniz çok önemli.

6. Termometre Kullanmamak

Kırmızı et az pişmiş şekilde de yenebiliyor hatta bu şekilde seven hayranlar da çok. Ancak siz siz olun asla az pişmiş ya da kanlı kalmış bir tavuğu yemeyin. Tavuk etini kırmızı etle asla karıştırmayın. Tavuk az mı pişti, çok mu pişti kafa karışıklığını çözmek için de bir mutfak termometresi kullanın. Böylece tavuğunuzun pişip pişmediğini anlayabilirsiniz. iç ısıyı ölçmek için tavuğun en kalın noktası olan kalçaya batırdığınızda ısı 75 derece ise doğru yerdesiniz demektir.

7. Fırından Çıkar Çıkmaz Tüketmek

Tavuğu fırında pişirdikten sonra sertleşmemesi ve yumuşak kalması için, fırından çıktıktan sonra bir yağlı kağıda sarmalısınız ki çok daha yumuşak olsun. Ya da size bu işlem zor geliyorsa en azından tavuğunuzu tepsiden çıkarıp bir servis tabağına aktarın, butları çözün ve bir süre dinlenmeye bırakın. Çünkü fırında pişirilmiş gıdaların suları merkezde toplanır ve eğer fırından çıkar çıkmaz servis ederseniz dışa yakın yerler yeterince sulu olmaz. Bu yüzden eğer tavuk küçükse fırından çıktıktan sonra 10 dakika, büyükse 15 dakika dinlendirdikten sonra kesip servis yapın. Bu sürede etin iç suları yavaş yavaş dokulara geri yayılacak ve tüm lezzet homojen olarak dağılacaktır.

8. Doğru Tepsi Kullanmamak

Tavuğu fırında pişirmenin en önemli noktalarından biri de fırın tepsisi ile tavuk büyüklüklerinin eşit olmasıdır. Aksi takdirde eriyen yağlar tepsiye akacak ve tavuk yanacaktır. Tavuğunudan büyük tepsi kullanmayın.

9. Fırını Isıtmamak

Fırında tavuğu pişirmeden önce mutlaka fırını ısıtmamız gerekiyor. Yaklaşık 200-225 derecede fırını önceden ısıtmalısınız ki tavuğunuz doğru şekilde ve eşit pişsin. Böylece kurumasın ve içi sulu kalsın.