Kalp Sağlığında Tavuk Etinin Önemi

Tavuk eti kırmızı et ile yarışabilecek fosfor, kalsiyum, çinko, B6, magnezyum, selenyum, A,B vitaminlerine sahip. Dolayısıyla kalp sağlığını korumada da çok önemli bir unsur...

Kalp ve damar sağlığını korumada tavuk eti tüketimi çok önemli. Çünkü tavuk etinin; kas kaybını önleyen amino asitler içermesinin yanı sıra gastrit, ülser, spastik kolon, kalp ve damar hastalıkları ve reflü gibi hastalıkları tedavi edici özelliği var. Kalp hastalıkları ve inme nedeniyle her yıl tüm dünyada 17.1 milyon kişi yaşamını kaybediyor. Konuyla ilgili uzmanlar sağlıksız beslenme ve fiziksel aktivite yetersizliği gibi başlıca risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp hastalığı ve inmeye bağlı erken ölümlerin en az %80'inin önlenebileceğini tüm dünyaya duyuruyor. Bu noktada sağlıklı beslenme açısından vazgeçilmez bir gıda olan tavuk eti; protein açısından zengin oluşu ve vitaminmineral içeriğiyle de uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. Yağsız bonfile yerine derisiz tavuk göğsü yiyerek, hayvansal yağ alımınızı yarı yarıya düşürebilirsiniz. Son dönemde elde edilen bulgular, tavuk eti proteininin sağlıklı kardiyovasküler fonksiyonların korunmasına yardımcı olduğunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle tavuk eti, daha düşük yağ içerdiği ve protein açısından zengin olduğu için koroner kalp hastalıkları riskini azaltır. Tavuk eti ayrıca hafıza kaybına ve kansere karşı da önemli bir koruyucu.

Günümüzde sağlıksız beslenme alışkanlıkları, dünyada önde gelen 10 ölüm nedeninden 4'ü ile doğrudan bağlantılı olarak karşımıza çıkıyor. Oysa ki sağlıklı beslenme kalp hastalığı ve inmeden korunmaya önemli ölçüde yardımcı oluyor. Yapılan araştırmalar; tavuk etinin, kalp krizi riskini önemli oranda azalttığını kanıtladı. Şöyle ki; 


* Harvard Halk Sağlığı Fakültesi'nde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre; tavuk eti tüketimi kadınlarda kalp krizi riskini yüzde 19 oranında düşürüyor.

* Bilim adamları; koroner kalp hastalıkları riskini azaltmak için daha düşük yağ içeren ve protein açısından zengin olan tavuk, balık ve fındık tüketilmesini öneriyor.

* B6 vitamini eksikliğinde, damarlara zarar veren parçacıklar oluşur; bu da kardiyovasküler hastalıklara davetiye çıkarır. Bu nedenle tavuğun düzenli tüketimi B6 vitamini ihtiyacı ve kalp sağlığı için önemlidir.

* Tavuk etinde sodyum içeriği de çok düşüktür. Bu sebeple, tansiyon hastaları için önemli olan düşük sodyumlu diyetlere son derece uygun bir besin kaynağı olup Vitamin B2 (riboflavin), Vitamin B3(niasin), vitamin B6(pyridoxin) ve vitamin B12(cobalamin) bakımından da oldukça zengindir.

* Tavuk eti yağsız, proteince zengin ve kısa lifli oluşu nedeniyle çiğnenmesi ve hazmı kolay bir gıdadır.
 Günümüzde ölüm nedenlerin başarında gelen koroner kalp hastalıklarından korunmanın en önemli yolu doymuş yağ asitlerince zengin yağların tüketiminden kaçınmaktadır. Tavuk etinde doymamış yağ asitleri oranı kırmızı ete göre daha yüksek olduğundan, tavuk etinden zengin beslenme düzeninde kolesterol seviyesinin çok düşük olduğu ve ateroskleroz (damar sertliği) riskini minimuma azaldığı saptanmıştır.
* Ancak tavuk eti tüketiminde fazla yağ kullanımını gerektirmeyen yöntemler (haşlama, ızgara, fırında pişirme vb) tercih edilmelii, kızartma yönteminden kaçınılmalıdır. 
* Yüksek kolesterolün kalp sağlığı kalp ve damar hastalıklarını tetiklediği ve kan dolaşımında bulunan yüksek kolesterolün kalbi besleyen damarların iç çeperinde plak adı verilen oluşumlara sebep olduğu bilimsel olarak bilinmektedir. Bu nedenle margarin, tereyağ, kırmızı et, yumurta sarısı, tam yağlı süt ve ürünleri, kızarmış gıdaları yemekten vazgeçmeliyiz. Daha çok yemeklerimizde zeytinyağı, bitkisel sıvı yağları, tavuk eti, balık, ceviz ve sebzeleri tercih etmeliyiz.
* Tavuk etinin sindirilebilirliği % 91-100’dür. Bu nedenle tavuk etinin proteini iyi kaliteli protein kaynağı olarak değerlendirilmektedir. Tavuk eti, diğer etlere kıyasla daha az yağlıdır ve bu nedenle de enerji değerleri diğer etlere kıyasla daha düşüktür. Tavuk etinin doymuş yağ ve kolesterol içeriği de daha azdır. Yüksek düzeyde biyolojik değere sahip olan tavuk eti, bütün bu özellikleri nedeniyle; obezite, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok sağlık sorununun tıbbi beslenme tedavisinde yer alabiliyor.