Kara Tavuk Nedir?

Kara tavuk nedir? Faydaları nelerdir? Rengi neden böyle? Nerede yaşar? Tadı güzel mi? Yumurtası nasıl? Eti de siyah mı? Nasıl beslenirler? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları...

Kara Tavuk Nerede Yaşar? Ana Vatanı Neresidir?
Rengiyle meraklandıran fiyatıyla dehşete düşüren kara tavuk görüp görebileceğiniz en ilginç, en farklı ve en nadir tavuk türü! Ayam Cemani ve Silkie olarak da bilinen kara tavuğun ana vatanı Endonezya. Çünkü Endonezya dilinde yani Sanskritçe’de ''Ayam'' tavuk, ''Cemani'' ise tavuk çeşitliliğiyle tanınan oradaki bir köyü temsil ediyor. Bu isim, kara tavuğa renginden dolayı eski zamanlarda yaşamış Endonezya yerlileri tarafından verilmiş. Türkiye’de bulunan siyah tüylü tavuklarla karıştırılır ama onlardan oldukça farklı bir tür kara tavuk. Siyah tavuklar, tür olarak klasik büyük kümes hayvanları cinsindendir ve en önemli özelliği yeşilimsi parıltılı siyah tüylere sahip olmasıdır. 

Rengi Neden Böyle?
Ayam Cemani olarak bilinen tavuğun renginin siyah oluşu bir tür genetik mutasyondan kaynaklanmakta. Ama genetiği bozulmamış ya da oynanmamış. Genetik mutasyon sonucunda kara tavuklar normal tavuklardan on kat daha fazla fibromelanosis türünde bir melanin üretiyor. Yani şöyle düşünebilirsiniz; insanlarda nasıl ki, melanin pigmentini hiç sentezlemez ise bildiğimiz ''albino'' hastalığı yani kaş, kirpik gibi bölgelerin bembeyaz olması durumu oluşuyorsa kara tavuk için durum tam tersi. Yani sonuç olarak aşırı pigmentasyondan dolayı bu renge sahipler ve tabiki bunlar bilimsel araştırmalar... 

Eti Siyah mı?


Eti mi? Sadece eti olsa bizi şaşırtan... Tüylerinin yanı sıra; damağı, dili, gözleri, kafası, ayakları, derisi, eti ve iç organları, hatta kemikleri bile siyah. Yani anlayacağınız sadece kan rengi siyah değil. Ama o da tam kırmızı değil, fazlasıyla siyaha kaçan koyu bir tonda!

Nasıl Beslenirler?


Yetişkin bir kara tavuğun boyu yaklaşık 25 cm, ağırlığı ortalama 2 kilo, horozları ise 2,5-3 kilo arasında değişir. Yani kendileri çok iri kıyım tavuklar değiller. Siyah tavuklar genel olarak böcek, çimen, pirinç, mısır, fasulye ve tohumlarla beslenirler.

Tadı Güzel mi?


İlk bakışta farklılık olsun diye boyandığını düşünülen kara tavuğun rengi değişik olduğu için tadı da değişiktir diye düşünülüyor. Ancak bu yönde beklentiyi karşılamayan, biraz hayal kırıklığına uğratan kara tavuğun tadı beyaz tavuk etinden farksız. Elbette ki çok daha lezzetli olduğunu söyleyenler var ama aslında yapılan yemekler bile aynı. Daha çok Asya mutfağında kullanılan kara tavuk ile çorba da yapılıyor fırınlanıyor da... 

Yumurtası Nasıl?
Her bir yumurtanın ağırlığı ortalama 80 ila 115 gram arasında değişir. Kara tavuklar yılda ortalama 60 ila 80 adet yumurtlama yaparlar. Kara tavuk yumurtasının da kendi gibi kara olması beklenir değil mi? Siz de öyle düşünüyorsanız yanılıyorsunuz demektir. Kara tavuk kendi renginin aksine yumurtasını krem ile hafif pembe bir ton arası yumurtlar. Peki diğer tavuk yumurtalarından farkı var mı derseniz elbette ki var! Kalorisi daha düşük ve protein oranı daha yüksek. Bu nedenle de haftada 4 adetten fazla kara tavuk yumurtası tüketmemek gerekiyor. Üstelik göz sağlığına iyi gelen lutein ve zeaksantin, beyindeki nöronlara faydalı olan kolin aminoasitlerini içerir. Düzenli tüketimi ise, bağışıklık sisteminin hastalıklara karşı dayanıklılığını arttırıyor ve baş ağrısı ile astım gibi sağlık problemlerinin de iyileşmesine yardımcı oluyor.

Nerede Yaşar?
Kara tavuk eskiden sadece Endonezya hariç Güneydoğu Asya bölgesi, Çin ve Hindistan’da yetişmekteydi. Ancak daha sonra 1998 yılında Hollandalılar tarafından Avrupa’ya ithal edildi. Şimdilerde ise; Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Almanya ve Hollanda’da da üretiliyor.
Hindistan bölgesinde kutsal sayıldığı için dileklerin kabul olması amacıyla bazı dini törenlerde kurban edilirler. Endonezya’da ise adak olarak kurban edilirler. Çin’de de alternatif tıpta çeşitli iyileştirme yöntemleri içerisinde kullanılır.

Fiyatı Ne Kadar?
Hazırsanız en son 2017 yılında paylaşılan fiyatını söyleyelim:  Yurt dışında 2000-2500 dolar arası değişiyor. Türkiye’de ise 15 ila 17 bin TL civarında! Yumurtası ise; Endonezya’dan 10 adet döllenmiş yumurtanın Avrupa’ya satılış fiyatı ise 695 dolar civarında. Tabi bu yumurtaların hepsinde tavuk çıkacağının bir garantisi yok! İşte bu nedenle kara tavuklara; tavukların Lamborghini’si deniyor.  

Peki bizim ülkemizde durum nasıl?
Türkiye’de kara tavuk yetiştiriciliği yok denecek kadar az. Türkiye’de bu cins tavuklara sahip olan iki veya üç kişi bulunuyor. Çünkü kara tavuk çiftliği kurmak ve yetiştirmek bir servet değerinde! Hatta dünya genelinde dahi zor bulunuyor, bulunsa dahi zor tüketiliyor. Türkiye’de bu tavukların sayısı 50’yi geçmez ve koleksiyon amaçlı süs tavuğu olarak beslenir.



Gelelim Faydalarına...
Kara  tavuk tam bir antioksidan! Diğer tavuklara göre daha fazla vücudu kanserden koruyan karnosin isimli aminoasit içeriyor. Bol miktarda B1, B2, B6, E vitamini ve B12 vitaminleri ile demir ve kalsiyum barındırıyor. Ayrıca içerdiği fosfor nedeniyle kemik gelişiminde ve kemiklerin korunmasında önemli bir katkıya sahip. Kalp hastalığı risklerini azaltıyor, kan dolaşımına destek oluyor. Ancak fiyatı nedeniyle maalesef tüketemiyoruz.



Bu kadar faydalı ve özel bir tür olan kara tavuğun, ülkemizde de yaygınlaşmasını diliyoruz...