Kış Aylarında Tüketilmesi Gereken Sağlık Deposu Besinler!

Kış aylarında fiziksel sağlığımızı tehdit eden en büyük etken patojenler, yani hastalık oluşturan mikroplardır. Peki kış mevsimini hem fiziksel hem de ruhsal olarak sağlıklı geçirmek için neler yapmalı? Hangi besinleri tüketmeli?

Soğuk havanın etkisiyle evde geçirilen uzun saatler hem hareketsizliği hem de beslenme şeklimizi etkiler. Bu durum kış biterken vücuda yerleşen fazla kilolar şeklinde bize döner.  Ayrıca kış aylarında fiziksel sağlığımızı tehdit eden en büyük etken patojenler, yani hastalık oluşturan mikroplardır. Peki kış mevsimini hem fiziksel hem de ruhsal olarak sağlıklı geçirmek için neler yapmalı? Aslında kış mevsiminin beslenmemiz üzerine getirdiği dezavantajları bir kaç ipucu ile avantaja çevirebilmek mümkün. Kış aylarında vitamin ve mineral alarak vücut direncini artırmak için tavuk eti ve sebze & meyve çeşitlerini tüketmek gerekiyor. İşte kışı dimdik ayakta geçirmeyi sağlayan, faydaları saymakla bitmeyen, vitamini minerali bol, sağlık deposu besinler...

* Kış aylarını hem fiziksel hem ruhsal olarak sağlıklı geçirmek, vücut direncini artırmak ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için öncelikle beyaz eti yani tavuk etini haftada 2 kez tüketmeliyiz. Aynı şekilde hareket kabiliyetimizin de kısıtlandığı bu aylarda karbonhidrat grubu besinlerden mevcut miktarda uzak durmaya dikkat etmeliyiz. Çünkü enerji ihtiyacımız kış aylarında daha da çok artıyor.

* Kış ayının meyve ve sebzelerinde bulunan antioksidanlar da, bağışıklık fonksiyonunu artırarak kış hastalıklarına karşı savunma geliştirir. Turunçgiller, kivi, limon, brokoli, biber ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeleri C vitaminini doğal olarak almak için kullanabilirsiniz.

* Mutluluk hormonu olarak bilinen serotonini arttırmak için beslenmenizde triptofan açısından zengin olan tavuk eti, süt, peynir, yoğurt, yumurta, soya fasulyesi, fıstık ve badem gibi besinlere yer verebilirsiniz.

* Savunma sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyvelerin tüketimi önemlidir. 

* Soğuk havaların sindirim sistemimiz üzerindeki olumsuz etkisine karşı korunmak için de bağırsak dostu lifli gıdaları düzenli bir şekilde soframızda bulundurmakta fayda var. Kışın tüketebileceğiniz lifli gıdalar içerisinde nohut, brüksel lahanası, pırasa ve ıspanak örnek gösterilebilir.

* Soğuk havalarda lifli gıdaların yanı sıra tüketilmesi gereken en önemli besin grubundan biri de baklagillerdir. Ancak kompleks karbonhidrat ve protein içerdiği için bu gıdalar (tam tahıllar, nişastalı sebzeler, kuru baklagiller vb.) kilo alımını artırabilir. Bu nedenle esmer ekmekle yapılan tavuklu sandviç tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Çünkü tavuklu sandviç ile çift taraflı enerjinizi arttırabilirsiniz. Kompleks karbonhidrat yavaşça sindirilerek kan şekerini sabit tutarken protein de uzun süre doygunluk hissetmenizi sağlar. Kısa kış günlerinde uyku hormonu melatoninin fazla salgılanması yüzünden kendimizi çok halsiz hissetmek yerine tavuklu sandviç sayesinde kendimizi daha enerjik hissedebiliriz.

* Kışın oluşan beslenme alışkanlığı ile çok yağlı ve şekerli besinler tüketme eğiliminden kaçınılmalıdır. Bunun yerine tavuk çorbası tüketebiliriz. Çünkü tavuk çorbasının kalorisi ve doymuş yağ oranı düşüktür, lif oranı yüksektir. Aynı zamanda tavuk çorbası doktoru evinizden uzak tutar. Yani tavuk çorbası uzun soğuk algınlığı ve grip sezonunda evde yapılabilecek en iyi ilaçtır. Yapılan çalışmalarda sıcak sıvıların sinüsleri geçici olarak açtığı, burun ve boğaz inflamasyonunu azalttığı bulunmuştur, ayrıca tavuk çorbasını daha da sağlıklı hale getirmek için çorbaya sebze ve tam tahıllarda ekleyebilirsiniz.

Son olarak beslenmenize kış aylarının müthiş faydalı şu besinlerini de eklemeyi unutmayın:



A ve B vitami açısından zengin kamkat, B1, B2 ve C vitaminleri açısından oldukça zengin kestane, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, A, B1, B2, B3 ve C vitaminleri bakımından oldukça zengin Trabzon Hurması, A, B ve C vitaminleri bakımından oldukça zengin pancar, folik asit, demir, kalsiyum C,E ve A vitaminleri ile oldukça besleyici tere ve yüksek oranda potasyum içeren turp da sofralarınızda mutlaka olsun...