Mangalda Tavuk Pişirmenin Püf Noktaları

Mangalda pişen tavuk etinin lezzeti bir başka olur. Ancak mangalda tavuk pişirmek biraz dikkat ve özen ister. İşte mangalda tavuk pişirmenin püf noktaları...

Protein ve vitamin şampiyonu leziz tavuk etine bir de mangal kokusu işledi mi yemelere doyum olmaz. Ancak mangal keyfinin olmazsa olmazı tavuk etini pişirirken dikkat etmemiz gereken püf noktaları var. Hem vitaminlerini kaybetmemesi ve sağlıklı kalabilmesi, hem de çok daha lezzetli olabilmesi için doğru mangal nasıl yapılır? Püf noktaları neler? İşte baştan sona tüm incelikleri sizlerle... 

* İlk olarak elbette doğru tavuk eti satın almamız gerekiyor. Yani hem güvendiğiniz bir marka tarafından üretilen tavuk etini seçmeniz hem de tavuğun hangi bölümünün pişirmeye en uygun olduğunu bilmeniz gerekiyor. Ambalajın kapalı olduğundan emin olduktan sonra son kullanma tarihine de bakmayı unutmayın. Bu arada tavuğun mangalda pişirmek için en ideal bölümleri; kanat, but ve pirzola kısmıdır.
* İkinci olarak da mangal seçimini doğru yapmamız gerekiyor. Mangalın yerden yüksek ve alttan hava alabilecek orta büyüklükte olması gerekiyor ki pişirirken güzel verim alabilelim. Ayrıca alacağımız kömürün kaliteli olması da önemli ki yandığında tavuk etine kötü bir koku geçirmesin.
* Üçüncü olarak kömürü tutuşturmak için çıra almayı unutmayın ve kullanacağınız malzemeleri de önceden hazır edin. Kesmek için tahta, mangal üstündeki ızgara ve eşit pişirmek için de elbette ki maşa...

Şimdi herşey hazırsa gelelim pişirme aşamasına...

* Tavuk etini daha da lezzetlendirmek adına önceden marine edebilir ya da soslayabilirsiniz. Marine işleminden sonra dilerseniz buzdolabında biraz bekletebilir daha sonra oda sıcaklığına geldiğinde pişirebilirsiniz. Ya da dilerseniz hiç marine etmeyebilirsiniz. Çünkü aslında tavuk eti mangalda pişirirken kırmızı et gibi marine işlemine gerek duymaz.
* Tavuk etlerini mangala yerleştirirken kömür ile arasında yaklaşık 15 cm’lik bir mesafe bırakmaya özen gösterin. Bu mesafe etin yavaş yavaş pişmesini ve böylelikle daha sağlıklı ve lezzetli olmasını sağlar.
* Mangal kömürünün ateşlenmesinden önce içerisine limon dilimleri atılabilirsiniz. Böylece etler daha güzel bir koku ve aromayla pişer.  Kömür iyice kor haline geldikten sonra yani kömür közleştikten sonra pişirme işlemine başlamak en sağlıklı yöntemdir. 
* Tavuk eti mangalda kırmızı ete göre daha kolay pişer. Küçük parçalı tavuklar hatta daha da çabuk pişer, bu nedenle pişirme süresini azaltmak için küçük parçalı ürünler tercih edebilirsiniz.
* Etlerin orta seviyede pişmesine, biraz sulu olmasına ve kurutulmamasına da dikkat etmeniz gerekir. Hem sulu kalsın, kuru olmasın hem de kanserojen madde üretmesin diye... Çünkü çok uzun süre ateş üzerinde bekleyen beyaz et kanserojen madde üretebilir.
* Etin bir tarafı pişmeden diğer tarafını çevirmeyin.  Buna dikkat ederseniz etleriniz daha sulu ve daha lezzetli olacaktır.
* Eti çatalla çevirirseniz, içindeki suyu ateşe akar ve etin tüm lezzeti gider. Bunun için maşa yardımıyla etleri çevirmek gerekir.
* Yapılan en önemli yanlışlardan biri de etlerin yanmaya yakın pişirilmesidir. Dışı kabuklaşmış, içi pişmemiş etler sağlığa zararlıdır. 
* Bakteri ürememesi için; çiğ etle pişmiş eti birbirine temas ettirmeden ayrı kaplarda muhafaza etmelisiniz.
* Çiğ et için kullandığınız maşa ile pişmiş eti kullandığınız maşayı bir birinden ayrı tutmalısınız.
* Etleri pişirdikten sonra biraz dinlendirirseniz suyunun etin iç dokularına kadar dağılmasını sağlarsınız ve elbette ki daha da lezzetli bir sonuç elde edersiniz.