Poşe Tavuk Nasıl Yapılır?
En çok yumurta ve tavukta kullanılan poşe pişirme yöntemi ya da poşe etme tekniği nedir? Peki son zamanlarda sıkça duyduğumuz poşe pişirme yöntemiyle tavuk nasıl yapılır?Yumuşacık, lokum gibi pişmiş bir tavuk eti ve farklı lezzet arayanlar için poşe tavuk şahane bir seçenek olabilir. Peki poşe nedir, poşe tavuk nasıl yapılır?
Poşe nedir? Sorusunun cevabı çok basit, aslında bir çeşit haşlama yöntemidir. Poşe etme yönteminde asıl amaç kaynar suyun hareketleriyle pişirilen ürünün şeklini koruyabilmektir. Nemli-ıslak pişirme tekniği olarak da bilinen sığ suda poşe etmenin özelliği yiyeceklerin kısmen suda ve kısmen buharda pişmesidir. Poşe etme tekniği yumurta, somon, ateşte pişince ağırlaşan beyaz etli ve yağlı balıklar, bununla birlikte tavuk göğsü eti ve dağılma ihtimali olan sebze yemeklerinin pişirilmesi için kullanılır.
Asıl yazılışı poché tekniği olan, kaynamayan suda haşlama tekniği olarak bilinen bu yöntem için derin bir tencere seçmelisiniz. Tencerede kullanılacak olan suyun miktarı, içine atılacak tavuk göğsünün yarısına kadar suya gömüleceği şekilde, yani tencerenin yarısını birkaç parmak kadar geçecek kadar olmalıdır.
Tavuk göğsünün pişerken dağılmaması için su kaynamaya başlamadan evvel içine bir miktar tuz, sirke ya da limon suyu ekleyebilirsiniz. Tenceredeki suyu ağzı kapalı şekilde harlı ateşte kaynatmanız gerekir. Başlangıçtaki harlı ateş kaynama süresini de kısaltır. Ancak su kaynadıktan sonra poşe işlemine geçilmeden önce, ateşin mutlaka iyice kısılması gerekir. Poşe etmek için suyun 80 derece ısıda olması yeterlidir.
Poşe edeceğiniz tavuk göğsünü sıcak suya yakından bırakmanız gerekir. Aksi durumda suya çarparak formu bozulabilir. Poşe ettiğiniz tavuk göğsünü suya koyduktan sonra mutlaka tencerenin kapağını kapatmalısınız. Bu sayede suyun sıcaklığı tencere içinde muhafaza edilir ve tavuk eti optimum seviyede pişmiş olur.
Seçeceğiniz tarife göre eklemeniz gereken sarımsak, kekik, biberiye, dilimlenmiş limon defne yaprağı, karabiber, karanfil vb... şekilde aroma katacak malzemeler olacaksa, bunları poşe edeceğiniz tavuk etini tencereye koymadan önce suya eklemelisiniz.
Tavuk etleri pişerken tenceredeki suyun ısısının en fazla 90 °C’yi geçmemesini sağlamalısınız. Daha önce de belirttiğimiz gibi ideal sıcaklık 80 derecedir. Tavuk göğüslerini yaklaşık 20 dakika kadar pişirebilirsiniz. Bu süreden sonra tencereden aldığınız tavuk göğüslerini dilimleyip haşlanmış sebzelerle ya da patates püresi ile ya da sos eşliğinde servis yapabilirsiniz...