Stresli Dönemlerde Neden Tavuk Tüketmeliyiz?

Günlük yaşamda birçok etkenden dolayı stres altında olabiliyoruz. Peki bu dönemlerde neden tavuk tüketmeliyiz?


Gün içerisinde çevrenizdekilere toleransınızın azaldığını hissediyorsanız, durduk yere sinirlendiğinizi fark ediyor ve depresif oluyorsanız, besinlerin sinirinize ilaç olabileceğini unutmayın. Sinirinizi yatıştıracak tavuk etine beslenmenizde mutlaka yer açın!

SERATONİN: Mutluluk hormonu adı da verilen seratonin insanı dinç kılan, performansını artıran ve aktif bir hayat sürmesini sağlayan enerjiyi verdiğinden insanın mutlu olmasını da sağlar. Görüldüğü gibi, insanın hayatını optimal ve ideal bir düzeyde sürdürebilmesi aldığı gıdalarla da yakından ilişkilidir. Bu hormon, daha çok B1 ve B2 vitaminlerinde bulunmaktadır. Tavuk eti, hindi eti, bulgur, nohut, süt ve süt ürünleri, çikolata, muz ve portakal gibi besinler vücutta seratonin yani mutluluk verici hormonun üretimini sağlar.

TRİPTOFAN: Triptofan aminoasidini içeren gıdalarda vücutta aynı şekilde etki ederek stresle baş edebilmede yardımcıdır. Bu amino asit vücutta üretilemez fakat strese iyi gelen seratonin ve melatonin hormonunun üretiminde yardımcı olmaktadır. Bu gıdalar; tavuk eti ve dana eti, kahverengi pirinç, fındık, balık, süt, yumurta, peynir, muz, yulaf ve avakadodur.

TAURİN: Taurin bir aminoasit olup merkezi sinir sisteminde anksiyete önleyici özellikler taşımaktadır. Yapılan son çalışmalar, eksikliğinde obezitenin oluşabileceğini göstermektedir. Özellikle tavuk eti, kırmızı et balık ve yumurta süt gibi iyi kalite protein içeren besinler bu özelliğe sahip olup tok tutucu ve mutlu edici besinler arasındadır. Bu dönemde sofranızdan tavuk etini eksik etmeyin.

KARBONHİDRATLAR: Karbonhidratlı yiyecekler tokluk hissi yaratırlar. Özellikle bu dönemde doğru karbonhidrat kaynaklarını tercih edersek strese ve bu dönemdeki kazınma hissini azaltırız. Kuru siyah çekirdekli üzüm, kuru erik, kuru elma ve kuru dut yatıştırıcı sakinleştirici ve kan şekerini düzenleyici rol oynarlar. Ayrıca tam buğdaylı ekmekler, şekersiz tam tahıllı kurabiyeler, içerdiği B vitaminden dolayı mutluluk hormonu salgılatan besinlerdir. 

KROM: Krom tokluk hissi yaratan bir mineraldir. İnsülin dengesini ayarlar, kan şekerini dengeler. Ceviz, fındık, tuzsuz beyaz leblebi, tam tahıllı ekmek, et, yeşil fasulye, brokoli ve baharatlarda bolca krom bulunur.

OMEGA–3: Omega-3 sinir sistemine de çok iyi gelmekle birlikte vücuttaki kolesterol ve yağ seviyelerini düşürür bağışıklık sistemini güçlendirir, göz ve cilt üzerinde de olumlu etkileri görülmektedir. Tavuk eti kalsiyum, D vitamini, protein ve omega yağ asitleri bakımından zengindir.