Tavuğun Haşlandığı Nasıl Anlaşılır?

Haşlanmış tavuk hem sağlıklı hem kalorisiz. Hem de haşlandıktan sonra kalan suyu da sağlık deposu! Peki tavuğun haşlandığı nasıl anlaşılır? İşte pratik yöntemler...

Tavuk haşlarken öncelikle tavuğun üzerinde kan varsa haşlayınca koku yapmaması için onları dikkatlice temizlemeliyiz.
Tavuk haşlarken ona uygun bir tencere seçmeliyiz. Örneğin tavuk göğsü ya da but ise daha küçük bir tencere, bütün tavuk ise ona uygun daha büyük bir tencere seçmeliyiz. Çünkü tavuğu içine yerleştirdikten sonra su için yeterince yer bırakmalıyız ki doğru haşlansın.
Tavuk haşlarken; sıcak su kullanmamalıyız yoksa beyaz rengini kaybederiz. Bu nedenle soğuk su kullanmalıyız. Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar suyla doldurmalıyız.
Haşlama işlemi boyunca sık sık kontrol ederek fazla haşlanmasının önüne geçmeliyiz.
Tavuk haşlarken yüksek ateşte değil kısık ateşte haşlamalıyız. Böylece birden haşlanmayacak her yeri eşit şekilde pişecektir.
Eğer sebzelerle haşlıyorsanız mutlaka kısık ateşte sebzelerin yumuşayıp lapalaşmasına engel olacak şekilde haşlama işlemini kontrollü yapmalısınız.
 Kaynama işleminden sonra üzerinde oluşan köpükleri temizledikten sonra tam olarak haşlanıp haşlanmadığını çatal batırarak kontrol edebiliriz. Ya da bir bıçak yardımıyla tavuk etini en kalın yerinden keserek içine bakabiliriz. Bu kısımda hafif de olsa bir pembelik kaldıysa biraz daha pişirmemiz gerekir.



Tavuk haşlama süresi; kullanacağınız tavuk etinin cinsine, ocak ısısına, hatta tencere seçiminize göre değişiklik gösterir. Ancak bir bütün tavuk ortalama 40-50 dakikada haşlanır. Eğer organik tavuk kullanırsanız 60 dakikayı da geçebilir.
 Donmuş tavuk haşlayacaksanız, tavuğunuz çözüldükten sonra haşlamalısınız. Aksi halde pişmeyebilir ya da eklem yerlerinde kan toplanması gibi durumlar oluşabilir. Bu doğrultuda tavuk düdüklü tencerede yaklaşık olarak 25 dakika içerisinde pişer. Tabii bu durum düdüklü tencere de geçerlidir. Eğer normal bir tencere üzerinden pişirmek isteniyor ise o vakit yaklaşık 45 veya 50 dakika kadar pişirmek gerekir.

Bütün tavuk haşlama süresi 40-60 dakikadır. Eğer organik tavuk kullanırsanız 60 dakikayı da geçebilir. Parçalara ayrılmış tavuk ocağın altını kıstıktan yani duman çıktıktan sonra 15 dakika ile 30 dakika arasında haşlanır.
Tavuk haşlama süresi tavuğun ağırlığına göre değişiklik gösterir. Bu doğrultuda tavuğunuzun ağırlığına bakarak bu süreler içerisinde haşlayabilirsiniz. Bu süre aynı zamanda 35 veya en fazla 40 dakikaya kadar çıkabilir. Ancak bu durumu 2500 gram kadar ağırlığa sahip bir tavuk için geçerlidir. Bu ağırlığını altındaki tavuklar en fazla yarım saat içerisinde haşlanır.


Tavuk göğsü haşlama süresi tavuk etinin boyutundan cinsine göre farklılık gösterse de ortalama 20 dakika kadar zamanımızı alacaktır.
Eğer çok fazla vaktimiz yoksa; tavuk göğsünü küçük parçalara ayırarak haşlama işlemi süresini yarı yarıya azaltabiliriz.