Tavuk Eti & Sağlık ve Kanser Konusunda Gerçekler

Sağlıklı beslenmede önemli yeri olan tavuk eti tüketilmesi gereken biyolojik değeri yüksek başlıca protein kaynağıdır ve çok önemli amino asitleri içerir. Bu nedenle tavuk eti ve kanser ilişkisi doğrudan birbirine bağlıdır...

Fazla miktarda kırmızı et ve işlenmiş et ürünlerinin tüketimi, den gesiz beslenmeye bağlı şişmanlık ve diyete bağlı kardiyovasküler hastalıklara, tip 2 diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıklara, çeşitli kanserlere (kolerektal, mide, meme, prostat) neden olur. Çünkü fazla kırmızı et tüketimi fazla miktarda doymuş yağ alımına neden olur. Kırmızı etin aksine tavuk ya da balık etinin kanser ve diğer hastalıklarla ilişkisi olmadığı belirlenmiştir. Bu nedenle kalp damar hastalıkları, Tip 2 diyabet ve sodyum kısıtlı diyetlerde de rahatlıkla kullanılabilir. Sağlıklı beslenme açısından tavuk eti  vitamin-mineral içeriği nedeniyle en iyi kaynaktır. Yağsız tavuk, hindi ve balık eti, sebze ve meyve tüketimi hastalık risklerini azaltır.

Yetersiz ve dengesiz bir beslenme obezite, hipertansiyon, kalp damar hastalıkları, kanser, diyabet gibi daha bir çok kronik hastalığın gelişmesine zemin hazırlıyor. Özellikle çocukların ve hamilelerin, günlük yeterli miktarda protein, sebze meyve, kurubaklagil, tam tahıl ürünleri, süt ve süt ürünleri ve tavuk eti tüketmeleri gereklidir. Diğer hayvansal etlere kıyasla daha az yağlıdır ve bu sebeple düşük kalori sağlar, iyi kalite protein kaynağıdır ve daha az yağ ve doymuş yağ içerir. Sindirimi diğer etlere kıyasla daha kolaydır. Bu nedenle ülser, gastrit, spatik kolon gibi sindirim sistemi hastalıklarında da önerilir. 

Tavuk etinde bolca bulunan selenyum ise, hücre hasarlarını engelleyen, tiroid fonksiyonlarını düzenleyen ve kanser oluşumunu engellemeye yardımcı olan bir antioksidandır.  Selenyum (selenyum maya olarak) ile tedavinin kanser ölümlerinde (% 50) ve toplam (% 37), prostat (% 67), kolorektal insidansında önemli bir azalma ile sonuçlandığını göstermiştir.

Yaşlılarda artan kanser riski niasin yetersizliğindeki genetik yapının bozulmasıyla oluşur. Bu noktada tavuk, kansere karşı koruyucu besinsel içeriğe sahiptir. Çünkü tavuk etinin 120 gramında yüzde 72 kadar niasin vardır, ki bu da kanser riskini azaltır.

  Ayrıca niasinin maddesi  yediklerimizin enerjiye dönüşebilmesinde de önemli bir rol oynar. Bu nedenle kan şekeri kontrolü için gereklidir, bu da kan şekeri dengesiz olanlar için tavuğu doğru bir kaynak yapmaktadır.

Tavuk etinde bolca bulunan karnosin ise, kanserden koruyan bir aminoasit. Tam bir antioksidan yani karnosin ise Kara Tavuk! Diğer tavuklara göre daha fazla vücudu kanserden koruyan karnosin isimli aminoasit içeriyor.

Peki Neden Beyaz Et Tüketimi Kanser Yapmaz?

Yapılan çoğu epidemiyolojik çalışma fazla beyaz et tüketiminin çoğu kanserlerin riskini azalttığını ortaya koymuştur. Fazla beyaz et tüketimi kanser riskini arttırmamaktadır. Kırmızı ette fazla bulunan heme demiri hücre içerisinde kanserojen bir madde olan N-nitroso formlarının oluşmasına neden olmaktadır. Beyaz ette heme demiri içeriği kırmızı ete göre çok düşüktür.  Epidemiyolojik çalışmalar gösterdi ki doymamış yağlar kanser riskini azaltırken doymuş yağlar bu riski arttırmaktadır. Kırmızı etin tersine beyaz ette doymamış yağlar doymuş yağlardan daha fazladır. Beyaz eti fazla tüketenler kırmızı et tüketicilerine göre genelde daha dengeli beslenen ve daha sağlıklı yaşam biçimini benimsemiş bireylerdir. Et (beyaz ve kırmızı) tüketimi ile kanser riski arasındaki ilişkiyi inceleyen 19 çalışma bu meta-analize alınmıştır. 19 makalenin hepsinde de beyaz et tüketimi ve kanser riski incelenmiştir. Bu meta-analiz de fazla beyaz et tüketimi ile kalın barsak kanseri arasında bir korrelasyon gösterilememiş hatta fazla beyaz et tüketiminin rektal kanser riskini azalttığı gösterilmiştir.  Yine 2005 yılında yayınlanan EPIC çalışması da(J Natl Cancer Inst) fazla beyaz et tüketiminin kalın barsak ve rektum kanserlerinin riskini azalttığını göstermiştir.

Şunu unutmayalım; Ülkemizde her yıl yaklaşık 98 bin erkek ve 63 bin kadın kansere yakalanmaktadır. 70.000 insanımız her yıl kanserden hayatını kaybetmektedir. Dolayısıyla beslenmenizden acilen kırmızı eti çıkarmalı, onun yerine tavuk eti eklenmelidir!