Tavuk Eti Tüketmeniz için 7 Sebep

Hastalıklardan korunmak, sağlığımıza dikkat etmek için düzgün beslenmek gerekiyor. Sağlıklı beslenme için de tavuk eti tüketmemiz gerekli. İşte tavuk eti tüketmek için 7 sebep!

1- Doymuş Yağlar Açısından Sağlıklı

Kırmızı etin doymuş yağ oranı yüksektir. Tavuk eti kırmızı ete göre daha düşük yağ ve daha düşük doymuş yağ içerir. Yeterli ve dengeli beslenebilmek için, daha az doymuş yağ ve tavuk eti tüketmek gerekir. Doymamış yağ asitleri, total kolesterolü ve LDL kolesterolünü düşürür. Koroner kalp hastalıklarından korunmanın en önemli yolu doymuş yağ asitlerince zengin yağların tüketiminden kaçınmaktadır. Tavuk etinde doymamış yağ asitleri oranı kırmızı ete göre daha yüksek olduğundan, tavuk etinden zengin beslenme düzeninde kolesterol seviyesinin çok düşük olduğu ve ateroskleroz (damar sertliği) riskini minimuma azaldığı saptanmıştır. 

2. B Grubu Vitaminleri İçeriyor



Vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niasin), vitamin B5 (pantotenik asit), vitamin B6 ve vitamin B12 dahil olmak üzere birçok B grubu vitaminini tavuk eti içeriyor. Tavuk etinde bolca bulunan B Vitaminleri; vücut fonksiyonlarımız için oldukça önemli. B vitaminleri sağlıklı beslenme ve hastalıklardan korunmak için gerekli. Ayrıca, B grubu vitaminler kırmızı kan hücresi oluşumunu ve vücudun sinir sisteminin düzgün şekilde çalışmasını sağlar. Dolayısıyla B vitamini, tavuk eti tüketmeniz için gereken bir sebep...

3. Hastalıklardan Koruyor

Fazla miktarda kırmızı et ve işlenmiş et ürünlerinin tüketimi, dengesiz beslenmeye bağlı şişmanlık ve diyete bağlı kardiyovasküler hastalıklara, tip 2 diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıklara, çeşitli kanserlere (kolerektal, mide, meme, prostat) neden olur. Çünkü fazla kırmızı et tüketimi fazla miktarda doymuş yağ alımına neden olur. Kırmızı etin aksine tavuk etinin kanser ve diğer hastalıklarla ilişkisi olmadığı belirlenmiştir. İçerdiği vitaminler sayesinde ise vücut direnci artırıyor ve dolayısla hastalıklardan da koruyor.

4. Protein



100 gram tavuğun içerisinde 18 gram protein bulunuyor. Yani insan vücudunda zorunlu olması gereken ama sentezleyemediği amino asitleri, tavuk etindeki proteinler içeriyor. Bu proteinler de hücrelerin sürekli yenilenmesi ve çoğalması için yani bedensel ve zihinsel gelişim için gerekli ve yaşamsal öneme sahipler. Protein aynı zamanda vücut dokularının yenilenmesinde rol oynar, çocukların beyin gelişiminde çok önemli bir görev görür.

5-  Sindirim

Tükettiğiniz besinin içinde yer alan protein oranı kadar, vücudunuzun bu proteinin ne kadarını sindirdiği de değer taşıyor. Tavuk eti ise yağsız, proteince zengin ve kısa lifli oluşu nedeniyle çiğnenmesi ve hazmı kolay bir gıdadır. Bu nedenle astrit, ülser, spastik kolon hastalıkları gibi birçok sağlık sorununu aşmayı hedefleyen diyetlerde yer alır.

6-  Selenyum 

Selenyum, hücre hasarlarını engelleyen, tiroid fonksiyonlarını düzenleyen ve kanser oluşumunu engellemeye yardımcı olan bir antioksidandır. Tavuk etinde ise metabolik performansı etkileyen ve gerekli bir mineral olan selenyum bolca bulunur. Aynı zamanda güçlü antioksidan yapısıyla kas zayıflamasını önleyen, kan hücrelerinin yıkımını geciktiren selenyumu 100 gram tavuk but etiyle  günlük ihtiyacınızın yarısını karşılarsınız. 

7- Kilo Kontrolü

Zayıflama diyetlerinde, yüksek proteine sahip tavuk eti diğer besin gruplarıyla karşılaştırıldığında uzun dönemde daha sağlıklı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olur. Özellikle derisiz bir tavuk göğüs eti yüksek protein ve düşük karbonhidrat değeri sayesinde sağlıklı kilo verdirir. Doymuş yağ içeriğinin düşük olması ve kolay sindirilebilirliği sayesinde tok tutma özelliği yüksektir.