Tavuk Eti Yıkanır mı?

Uzmanlar, tavuğu pişirmeden önce yıkanmaması konusunda uyarılar yapıyor. Peki yıkamamak bakteri yememize neden oluyor mu ya da yıkamak bakterileri yok ediyor mu?

Sofralarımızdan eksik olmayan, herkes tarafından çok sevilen müthiş vitaminli tavuk eti pişirmeden önce yıkanır mı? Evet uzmanlar, tavuğu pişirmeden önce yıkanmaması konusunda uyarılar yapıyor. Zaten profesyonel mutfaklarda et kesinlikle yıkanmıyor. Ama birçok evin mutfağında etler önce yıkanıp sonra pişiriliyor. Peki siz yıkayıp yıkamamakta tereddüt ediyor musunuz? O halde bu kararsızlıktan kurtulmak ve doğru bir bilgiye sahip olmak için yazımıza bir göz atın...

Belki annelerimizden öyle gördük ya da kulaktan kulağa bilgilerle tavuk eti yıkanmazsa bakteriler gitmez diye duyumlar aldık. Hatta belli bir süre suyun içinde bekledikten sonra bakterilerin yok olduğuna kanaat bile getirdik. Peki biz böyle yaparken neden profesyonel mutfakların şefleri ''Etlerinizi yıkamayın!'' diyor hiç düşündünüz mü? Bunun geçerli bir kanıtı elbbet ki var. 

USDA'nin yaptığı araştırmaya göre bazı bakteriler, etlerin üzerinde sıkı sıkıya tutanabiliyor. Yani yıkama işlemi dahi bu bakterilerden kurtulmanızı sağlamıyor, aksine onların daha hızlı çoğalmasını sağlayabiliyor. Şöyle ki; tavuğun üzerinde bulunan kampilobakterin yıkandığında su damlaları yolu ile ellere, mutfak lavabosuna ve etraftaki çeşitli eşyalara yayılabiliyor. Hatta doğrama aşamasında kesme tahtasına bile bulaşabiliyor. Bu sebepten dolayı tavuk eti pişirmeden önce yıkanmamalı ve ayrıca temas ettiği kesme tahtası, bıçak gibi eşyaların ve ellerin iyice yıkanması gerekiyor. Bu durum göz önünde bulunulduğunda beyaz et ya da kırmızı et yıkanmamalı.

Journal of Food Protection'ın yaptığı araştırmaya göre ise; etin üzerindeki tüm bakterilerin yok olması ve güvenli bir biçimde tüketmek için belli bir ısıda pişirilmesi aslında yeterli. Kırmızı eti ya da beyaz eti, uygun sıcaklıklarda pişirerek bakterilerini ve mikroplarını öldürmeniz mümkün. Özellikle tavuk etini 73 derece ve üzeri ısılarda iyice pişirmek bakterileri yok etmek için yeterli. Buna ek olarak zaten tavuk, kesimden sonra yıkanarak ambalajlanıyor ve daha sonra paketleniyor. Yani tavuk etinin, evimize kadar geliş süreci oldukça hijyenik adımlardan geçiyor. Tavuk eti kesim fabrikalarında, kurallara uygun kesilip parçalandıktan sonra paketleme öncesinde sterilize ediliyor. Kasaptan aldığınız açık tavuklar da aynı şekilde temiz bir süreçten geçer ve kasap reyonlarında yerini alır. Uzmanlar, çiğ tavuk etinde yer alan bakterinin çok iyi şekilde pişirildiğinde yok olduğunu da eklemektedir. Belirli bir ısıda pişen tavuk eti, bakterilerden arınır ve sağlıklı bir beden için tüketilmesi önerilen beyaz etlerden biri olur.

Çiğ tavukta belirli sayıda bakteri bulunur ve bu bakteriler tavuk piştikten sonra zararsız hale gelir. Eğer çiğ tavuğu yıkarsanız bu bakteriler, su yoluyla tüm etrafta bulunan kap, tabak veya bıçaklara su damlası yoluyla bulaşır. Sıçrayan bu mikroorganizmalar çapraz bulaşmaya da sebep olabilir. Bu sayede de tavukta bulunan bakteriler diğer gıdalara bulaşır. Sonrasında mutlaka bu yüzeylerin dezenfeksiyonu yapılmalı ve eller en az 20 saniye sıvı sabunla ovalanarak yıkanmalıdır. Bu tarz nedenlerden dolayı çiğ tavuğun yıkanmaması en doğrusudur. Alışkanlıktan tavuk etini yıkıyorsanız; mutlaka kullandığınız eşyaların temizlendiğinden emin olmalısınız. Tavuk etini parçaladıktan sonra el, doğrama tahtası ve bıçağın temizliğini de mutlaka iyi şekilde yapmalısınız. Yani Çiğ tavuk etinin temas ettiği bıçak, tabak ve doğrama tahtası gibi ürünleri de mutlaka çok iyi şekilde dezenfekte ettikten sonra kullanın. Çünkü yemek hazırlığı devam ederken diğer malzemelere de dokunacaksınız.

Sonuç: Tavuk etine pişirilmeden önce yapılması gereken tek şey, mutfak tezgahı ve malzemelerine teması mümkün olduğunca engellenerek doğrudan tencereye alınmasıdır. Tavuk göğüs eti, tavuk but ya da kanat, tavuk sarma gibi çeşitli etlerin sudan geçmeden soslanması ve pişirilmesi sağlığınız için daha uygun görülür. Fırında hazırlanacak tavuk etinin de yine yıkanmaması gerektiğini unutmayın.