Tavuk Etinin Obezite Üzerindeki Etkileri

Türkiye'de yetersiz beslenmenin etkilediği grupların başında çocuklar, gebe ve emziren kadınlar, yaşlılar geliyor. Obezite /şişmanlık da Türkiye’de önemli bir sağlık sorunu. Peki tavuk etinin obezite üzerindeki etkilerini biliyor muyuz?

Türk insanının yaklaşık %20-25 kadarı şişman. Bu oran kadınlarda %30 erkeklerde ise %13-15. Yetişkinlerde ise obezite başta olmak üzere hipertansiyon, kalp damar hastalıkları, diyabet, kanser gibi kronik hastalıklar çoğunlukta. Yeterli ve dengeli beslenebilmek için boya uygun vücut ağırlığını korumak, daha az doymuş yağ tüketmek, günlük kolestrol alımını azaltmak, şeker ve tuz tüketimini azaltmak, sebze-meyve, kuru baklagil, tam tahıl ürünlerini süt ve süt ürünlerini ve beyaz et ürünlerini yani tavuk etini daha sık tüketmek gerekiyor. Sağlıklı beslenme önerilerinde önemli bir yeri olan tavuk eti besin öğeleri açısından değerlendirildiğinde daha düşük enerji sağladığı, iyi kalite protein kaynağı olduğu, B- kompleksi vitaminlerinin yanı sıra mineraller içerdiği ve daha az yağ ve doymuş yağ içerdiği kanıtlanmıştır.

Obezite düşük dereceli bir kronik inflamatuvar hastalıktır. Son birkaç yılda, bu hastalık özellikle çocuklarda önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Özellikle çocukluk çağında bu hastalığın önlenmesi, erişkinlikte obezitenin ilerlemesinin yanı sıra kardiyovasküler hastalıklar, ateroskleroz, diyabet, alkol alımına bağlı olmayan yağlı karaciğer hastalığı, hipertansiyon ve kanser gibi obezite ile ilişkili hastalıkların da gelişimini engelleyecektir. Aşırı kilolu çocuklar potensiyel olarak obez çocuklar kadar erken ateroskleroz riski altındadırlar. Aşırı kilolu çocuklar, ayrıca kalp yetmezliğinin gelişimine de duyarlıdır. 

Obezite tedavisinde protein ihtiyacı öne çıkar ve bireyin günlük enerji alımı azaltılır. Sağlıklı bir diyette toplam proteinin yüzde 25-50' inin hayvansal kaynaklı (14-19 gram) olması önerilmektedir. Bu hesaplamaya göre, 100 gram derisiz tavuk eti hayvansal kaynaklı proteini karşılar.
 Ayrıca tavuk etinin sebze ve meyvelerle birlikte tüketilmesi ilerleyen aşırı kiloluluk ve obezite, kardiyovasküler hastalıklar, tip 2 diabetes mellitus, kanser riskinin azalması ile ilişkilidir. Tavuk eti, insan beslenmesinde önemli bir hayvansal üründür ve aynı zamanda taurin içerir. Taurin; bir aminoasit olup merkezi sinir sisteminde anksiyete önleyici özellikler taşımaktadır. Yapılan son çalışmalar, eksikliğinde obezitenin oluşabileceğini göstermektedir. Özellikle tavuk eti ve yumurta gibi iyi kalite protein içeren besinler bu özelliğe sahip olup tok tutucu ve mutlu edici besinler arasındadır. Dolayısıyla taurin alımı için sofranızdan tavuk etini eksik etmemelisiniz. Yüksek düzeyde biyolojik değere sahip olan tavuk eti, bütün bu özellikleri nedeniyle; obezite, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok sağlık sorununun tıbbi beslenme tedavisinde yer alabilir.

Önemli: Tavuğun en yağlı kısmı derisidir. Kolesterol problemi olan ve obeziteye sahip kişiler tavuk derisi tüketmemelidir.