Tavuk Haşlama ve Tavuk Kızartma Arasındaki Farklar

Tavuk haşlama ve tavuk kızartma arasında sadece pişirme ve lezzet farkı mı var? Yoksa bu iki pişirme yönteminin ortak noktaları var mı? Hadi birlikte bakalım... 

Tavuk eti pişirmenin en sağlıklı yolları ızgara, haşlama ve fırınlamadır. Haşlanmış tavuk eti, kızarmış tavuk etine göre daha sağlıklı olarak bilinir. Ancak durumun tavuk etiyle bir ilgisi yoktur. Konu tamamen kullanılan yağ ile ilgilidir. Yani yağsız tavada kızartılan tavuk eti de haşlanmış tavuk eti kadar hem kalorisiz hem sağlıklıdır. Haşlama yaparken her herhangi bir yağ kullanılmadığından tavuk için en sağlıklı pişirme yöntemidir. Üstelik çok da pratik. Çünkü bu işlem için sadece suya ihtiyacınız var. Haşlama yönteminde kısık ateş kullanıldığı için tavuğun içerisinde bulunan besin değerlerini de kaybetmiyorsunuz. 

Izgara tavuk daha önce de belirttiğimiz gibi yağ kullanılmaz, yağsız tavada ızgara yapılırsa sağlıklı bir tavuk pişirme yöntemidir. Ancak ızgarada eti kurutmamak çok yüksek ısıya maruz bırakmamak gerekir ve tavuk etinin içi asla çiğ ve kanlı kalmayacak şekilde pişirilmelidir.


Tavuk haşlarken suyun içerisine çeşitli sebzeler ve baharatlar atarak onu daha da lezzetlendirebilir ve çoğaltabilirsiniz. Tavuk kızartırken ise genelde sadece tavuk eti olarak düşünür ve porsiyonu düşük olacağı için haşlama gibi doyurucu olmayacağını zannederiz. Oysa tavuk haşlarken kullandığınız sebzeleri aynı şekilde kızartmada da kullanabilirsiniz. Kızartma yaparken tavuk etinin yanına sebzeleri koyabilir ve onları da soteleyebilirsiniz. Böylece yemeğinizi çoğaltabiirsiniz. Haşlarken kullandığınız baharatların hepsini kızartma yaparken de kullanabilirsiniz. Hatta kızartmadan önce aynı baharatları marinasyonda kullanabilir böylece tavuk etini daha da lezzetlendirebilirsiniz.

Eğer tavuk etini haşlayacaksak neler yapmalıyız?

Tavuk etini yüksek ateşte değil kısık ateşte haşlamalıyız. Böylece birden haşlanıp proteinini kaybetmeyecek ve her yeri eşit şekilde pişecektir. Tavuk eti haşlarken soğuk su kullanmalıyız. Ayrıca haşlarken oluşan köpükleri de ara ara temizlemelisiniz.



Eğer tavuk etini kızartacaksak neler yapmalıyız?

Tavuğu kızartmadan önce buzdolabından çıkarıp en az yarım saat oda sıcaklığına gelmesini beklememiz gerekiyor. Eğer tavuğunuz soğuksa yağın ısısını düşüreceği için eşit şekilde pişmeyecek ve kuruyacaklardır. Tavuk etinin kurumaması için pişireceğiniz tavaya yağ damlatabilirsiniz. Asla yoğun bir yağ içerisinde kızartmayın. Böylece tavuk eti sağlıklı olmayacaktır. Yüksek ısıda tavuk eti pişirmeyi denemeyin. Yüksek ısı tavuğun dış yüzeyini hızlı bir şekilde pişirip kurumasına ve üstelik iç kısmının da çiğ kalmasına sebep olacaktır. Tavanızın boyutundan daha büyük bir tavuk eti pişirmeyin. Tavayı istiflemeyin.

Tavuk haşlama süresi; kullanacağınız tavuk etinin cinsine, ocak ısısına, hatta tencere seçiminize göre değişiklik gösterir. Ancak bir bütün tavuk ortalama 40-50 dakikada haşlanır. Eğer organik tavuk kullanırsanız 60 dakikayı da geçebilir.
 Donmuş tavuk haşlayacaksanız, tavuğunuz çözüldükten sonra haşlamalısınız. Aksi halde pişmeyebilir ya da eklem yerlerinde kan toplanması gibi durumlar oluşabilir. Bu doğrultuda tavuk düdüklü tencerede yaklaşık olarak 25 dakika içerisinde pişer. Tabii bu durum düdüklü tencere de geçerlidir. Eğer normal bir tencere üzerinden pişirmek isteniyor ise o vakit yaklaşık 45 veya 50 dakika kadar pişirmek gerekir.

Bütün tavuk haşlama süresi 40-60 dakikadır. Eğer organik tavuk kullanırsanız 60 dakikayı da geçebilir. Parçalara ayrılmış tavuk ocağın altını kıstıktan yani duman çıktıktan sonra 15 dakika ile 30 dakika arasında haşlanır.

Dilerseniz tavuk haşlama ve kızartma sürelerine bir tablo ile açıklık getirelim:

Ağırlıklarına göre tavuk haşlama süreleri:

- 1000 gram tavuk 15 dakikada haşlanır.


- 1100 gram tavuk 17 dakikada haşlanır.


- 1200 gram tavuk 18 dakikada haşlanır.


- 1300 gram tavuk 20 dakikada haşlanır.


- 1400 gram tavuk 21 dakikada haşlanır.


- 1500 gram tavuk 23 dakikada haşlanır.


- 1600 gram tavuk 24 dakikada haşlanır.



Ağırlıklarına göre tavuk kızartma süreleri:

- 140 gram tavuk göğsü 16 dakikada kızarır.


- 200 gram tavuk göğsü 22 dakikada kızarır.


- 60 gram tavuk but 10 dakikada kızarır.


- 90 gram tavuk kanat 8 dakikada kızarır.


- 80  gram tavuk baget 16 dakikada kızarır.


- 20 gram tavuk baget 22 dakikada kızarır.