Tavuk Kavurma Hazırlamanın Püf Noktaları

Tavuk kavurma, pişirmesi ve hazırlaması kolay olduğu için çok tercih edilir. Çünkü kurtarıcı bir yemektir. Peki tavuk kavurma pişirmenin püf noktalarını biliyor muyuz?

Hem doyurucu hem pratik lezzetlerden tavuk kavurma tarifini bazı püf noktalarına dikkat ederek pişirdiğinizde çok daha lezzetli hale getirebilirsiniz... Peki tavuk kavurma pişirmenin püf noktaları neler? Hadi birlikte bakalım...


* Tavuk kavurma için, tavuk etinin taze olmasına dikkat etmek gerekir. Yani dondurulmuş alıyorsanız çözülmüş olmamasına, kokmamasına ya da renginin soluk olmamasına dikkat etmek gerekir.



* Tavuk etindeki kan yollarını tavuğu yıkamadan havlu peçete yardımıyla ya da keserek çıkarmalısınız.



* Tavuk kavurma yapmak için tercih edebileceğiniz en güzel kısmı but tarafıdır. Çünkü biraz yağlı olması pişerken kurumasını önler. Ancak dilerseniz elbette tavuk göğsü de tercih edebilirsiniz. Ancak but kullanacaksanız, kemiksiz but tercih etmeniz gerekiyor. Çünkü et ya da tavuk kavurma kemikli etten olmaz.

* Tavuk kavurmayı göğüs etinden yaparsanız şunu unutmayın; tavuk göğsü bol etli ve yağsızdır, bu nedenle yumuşaklığını yağdan değil içinde barındırdığı sudan alır. Eğer bu suyun dışarı çıkıp buharlaşmasına izin verirseniz geriye lezzetsiz, kuru ve yavan bir et kalır. Bunun için tavuk etlerinizi kızgın yağa, tavaya veya ızgaraya koymalısınız. Soğuk pişirme ortamına koyup ısının kademe kademe artmasına müsaade ettiğiniz takdirde et yavaş yavaş yumuşar, içindeki tüm suyu bırakır. Kızgın pişirme alanında hiç su salmayacağı anlamına gelmiyor bu elbette. Her halükarda bir miktar su salacaktır. Ama yavaş yavaş artan ısıda olduğu kadar olmayacaktır bu kayıp ve bir miktar su etin içinde hapsolup kalacaktır. Tavuk etleri bu şekilde hem daha kısa sürede pişecek hem de lezzetli ve yumuşak olacaktır.



* Tavuk kavurma yaparken tavuk etinin lezzetini kaybetmemesi, dışının pişip içinin kuru kalmaması için ayrıca mühürlemeniz gerekiyor. Kuşbaşı doğrattığınız tavuk etinin tavada her tarafının renginin döndüğüne emin olun. Rengi döndüğünde mühürleme işlemini tamamlamış olursunuz. Böylece tavuk etinin içi sulu ve yumuşak kalacaktır.



* Mühürleme işleminden sonra harlı ateş kullanmadan ama yüksek ateşte tavukları kavurmalısınız.



* Tavuk  kavurma yaparken  yanma derecesi yüksek bir çeşit sıvı yağ kullanın. Tavanızı ve kullandığınız yağı önceden kızdırmayı da unutmayın. Az yağda pişirmeye özen gösterin.



* Eğer kavurma yaparken içerisinde sebze kullanmak isterseniz, sebzeleri tavuk etinin boyutlarında kesmelisiniz. Bu şekilde hepsi eşit olarak pişecektir. Soğan doğramak zor geliyorsa arpacık soğan da kullanabilirsiniz.



Tavuk Kavurma Yanına Ne Gider?

• Tavuk kavurma, tavuk sote gibi sulu olmadığı ve domates kullanılmadığı için yanına domatesli makarna ya da domatesli pilav çok yakışır,.
• Salata tercih edenlerdenseniz yine domatesli çoban salata tercih edebilirsiniz. Ya da  kereviz salatası ile besleyiciliğini artırabilirsiniz.

Tavuk Kavurma Kaç Kalori?

Yaklaşık 300 gram yani 1 porsiyon tavuk kavurma 331 kaloridir. Bunun %7‘si karbonhidrat, %57’si protein, %36’sı da yağdan oluşur. 

Detaylıca incelersek:

Besin Değeri 100 Gramında % Günlük Değer *
Kalori 110 kcal % 5.3
Karbonhidrat 2 g % 0.6
Lif 0.49 g % 2.0
Protein 15 g % 30.5
Yağ 4 g % 6.6
Kolesterol 48 mg % 16.2
Sodyum 0.06 g % 2.6
A Vitamini 60 IU % 1.2
C Vitamini 13 mg % 21.4
Potasyum 293 mg % 8.4
Kalsiyum 17 mg % 1.7
Demir 0.89 mg % 5.0