Tavuk Nasıl Temizlenir?

Tavuğun doğru şekilde temizlenmesi bakteri açısından çok önemli. Tüylerinin temizlenmesinden kanlarının yıkanmasına kadar tüm bilgileri sizler için derledik...

Marketlerden aldığımız ambalajlı tavukler, kesimden sonra yıkanarak ambalajlanıyor ve daha sonra paketleniyor. Yani tavuk etinin, evimize kadar geliş süreci oldukça hijyenik adımlardan geçiyor. Tavuk eti kesim fabrikalarında, kurallara uygun kesilip parçalandıktan sonra paketleme öncesinde sterilize edilip temizleniyor. Kasaptan aldığınız açık tavuklar da aynı şekilde temiz bir süreçten geçer ve kasap reyonlarında yerini alır. Yani market ve kasap tavuklarını temizleme işlemi yapmamıza gerek yoktur. Ancak bahçemizde tavuk yetiştiriyorsak ya da bütün tavuk satın aldıysak elbette temizlememiz gerekiyor.

Peki tavuk nasıl temizlenir? Püf noktaları neler? Hadi birlikte bakalım...

* Öncelikle tavuğun tüylerini keser kesmez yolmalısınız. Derisi, kuşa oranla daha kaim olduğundan tüyleri ikişer üçer koparmalısınız. Tüyleri güç çıkıyorsa, başını ve ayaklarını kestiğiniz tavuğu bütünüyle kaynar suya batırıp çıkararak tüylerini yolmalısınız. (Av hayvanları ise suya batırılmadan kolayca yolunur.) Tavuğu 1 ya da 2 dakika suyun içinde bekletmelisiniz. 1-2 dakikadan fazla suda tutmamalısınız. Su kaynar durumda fakat ocak üzerinde durmamalıdır. Tüyleri ters istikamete doğru sıyırmalısınız.

* Tüylerini tamamen sıyırdığınız tavuğun sırtı masaya gelecek şekilde koyun. Karnına doğru 5-6 cm olacak şekilde enine boyuna kesin.

* Bağırsaklarını, ciğerini ve katı yerlerini çıkarın. (öd kesesini patlatmamaya dikkat ediniz aksi halde tavuğun tadı acı olacaktır)

* Boyun derisini bir parça kesip kursağını dışarıya çıkarın. (iyice temizleyiniz)

* Her yerine suyun işlemesine özen göstererek tavuğu iyice yıkayın ve kurulayın ve 1-2 gün buzdolabında beklettikten sonra pişirmeye hazırlayabilirsiniz.

Not: Tüyleri yolunmuş ve içi temizlenmiş olarak aldığınız kümes hayvanlarının elle yolunamayan ince tüylerini, ocak üzerine yaklaştırarak, her yanını çevirerek tüyleri yok edebilirsiniz. Böylece deri kavrulmadan kalabilen küçük tüyleri giderebilirsiniz. Bu işleme "alazlama" ya da tütsüleme denir. Dilerseniz ince kılları büyük boy mutfak çakmağı ile de yakabilirsiniz.