Tavuk Pişirme Yöntemleri

Tavuk etiyle çeşit çeşit tarifler hazırlayabiliyoruz. Hem kırmızı ete göre daha ekonomik oluyor hem de şahane lezzetler ortaya çıkıyor. Peki tavuk pişirirken doğru pişirme yöntemlerini kullanıyor muyuz?

Tavuk pişirirken dikkat edilmesi gereken detaylar var. Tavuk pişirme yöntemlerine özen göstermek tavuğun daha yumuşak, daha sulu ve çok daha lezzetli olmasını sağlıyor. İşte aşama aşama mutfağımızda sık sık pişirdiğimiz tavuk eti pişirme yöntemleri...

  • Bu macera tavuk satın alırken başlıyor. Evet yanlış duymadınız. Tavuğu satın alırken nasıl pişireceğinize göre seçmeniz gerekiyor. Fırında yapacaksanız yağlı tavuk, tencerede pişirecekseniz yağsız tavuk almanız daha doğru olur.
     
  • Tavuk eti dondurulmuş ise siz tekrar dondurmayın ve tavuk çözülmeden yani oda sıcaklığına gelmeden asla pişirmeyin.
     
  • Tavuk haşlarken; sıcak suya koyarsanız beyaz rengini kaybeder. Bu nedenle soğuk su kullanmalısınız. Ayrıca haşlamayı yüksek ateşte yapmayın. Hafif ateşte haşlamaya dikkat edin. Ayrıca haşlama suyuna tane karabiber, sarımsak, defne yaprağı, limon suyu, soğan, kereviz sapı, maydanoz ya da havuç gibi malzemeler katarsanız tavuğun daha lezziz olmasını sağlarsınız. Hem bu şekilde haşladığınızda daha çok piştiğini göreceksiniz.
     
  • Tavuk kızartırken; yüksek ısıda kızartmamız gerekiyor. Hem yağın yanmaması için hem de tavuk etinin yumuşak olması için.Tavuğu ısınmamış tavada pişirmeye kalkarsanız tavuk suyunu kaybeder ve sertleşir. Yağın yanmaması için de rafine edilmiş yağlar kullanmalıyız. Yer fıstığı yağı, kanola ya da susam yağını kızartma için kullanabiliriz. Ayrıca yağ sıçramasını istemiyorsanız doğru sıcaklığı bulmalısınız. Tavukları 300-325 derecede kızartmak en doğrusudur. Bu ısıda tavuğun dışı yanmaz ve çıtır çıtır olur. Bu sıcaklığı tutturmak için mutfak termometresi önerebiliriz. Tavuk kızartacağınız zaman, tavukları tavaya mesafeli bir şekilde dizmelisiniz. Çok iç içe dizerseniz, tava ısısı düşer ve tavuklar suyunu salar. Son olarak kızartma yapacağınız tava seçimi de çok önemli. Döküm ya da tabanı kalın tavalar kullanmalısınız ki içi pişerken dışı yanmasın. Dilerseniz, tavuğu haşladıktan sonra her tarafına yağ sürüp ardından una bulayarak da nar gibi kızartabilirsiniz.
     
  • Fırında tavuk yaparken; fırına vereceğiniz tavuğun kuru olmasına dikkat edin aksi halde tavuğunuz çıtır çıtır olmayacaktır. Çünkü ıslak ya da nemli kalmış bir tavuk fırında nemden dolayı yumuşayacak ve çıtır olmayacaktır. Tavuğu fırında pişirmenin en önemli noktalarından biri de fırın tepsisi ile tavuk büyüklüklerinin eşit olmasıdır. Aksi takdirde eriyen yağlar tepsiye akacak ve tavuk yanacaktır. Fırında tavuğu pişirmeden önce mutlaka fırını ısıtmamız gerekiyor. Yaklaşık 200-225 derecede fırını önceden ısıtmalısınız ki tavuğunuz doğru şekilde pişsin. Tavuğu fırında pişirdikten sonra ise sertleşmemesi ve yumuşak kalması için, fırından çıktıktan sonra hemen bir yağlı kağıda sarın. Çok daha yumuşak olduğunu göreceksiniz. Ya da fırına verirken üzerini fırın kağıdı ile kaplayabilirsiniz. Tavuğu fırına vermeden önce üzerine limon suyu sürerseniz, ya da limon ile ovalarsanız nar gibi kızaracaktır. Ayrıca üzerine sos ya da yağ sürecekseniz, sosun ve yağın içerisine çok az (çok kullanırsanız tavuk tadı şekerli olur) şeker ilave edin. Bu sayede tavuğunuz yine nar gibi kızaracaktır. Aynı şekilde üzerine mayonez de sürebilirsiniz. Bu sayede içeriğindeki yağ ile tavuğunuz daha çıtır olur.
     
  • Izgarada tavuk pişirirken; tavuğun çeşitlerine göre pişirme yöntemi uygulamanız gerekiyor. Bütün tavuk pişiriyorsanız; etrafına mutlaka sebzeler ekleyin. Kanat pişiriyorsanız; önceden marine ederek kullanabilirsiniz. (Ancak kanat için en doğru pişirme yöntemi marine ederek ya da soslayarak fırında pişirmektir.) Tavuk göğsü pişiriyorsanız kanat gibi aynı şekilde önceden marine ederek kullanabilirsiniz. (Ancak tavuk göğsü için en doğru pişirme yöntemi haşlamadır. Hem haşladıktan sonra pilav ya da salata da kullanabilirsiniz.) But pişiriyorsanız; yağlı bir et olduğu için çok daha kolay pişirebilirsiniz. But pişirirken yoğurtlu tavuk sosu kullanabilir, ya da yoğurdu üzerine sürebilirsiniz. Çünkü yoğurt laktik asit ile proteini parçalayarak tavuğu yumuşatır. Taze otlu tavuk sosu, yoğurtlu ballı tavuk sosu ve baharatlı tavuk sosu gibi soslar da kullanabilirsiniz.

TAVSİYE

* Izgara tavuk yemek istiyor ancak ateşle uğraşmak istemiyorsanız, tost makinesi de kullanabilirsiniz. Özellikle kemiksiz göğüs eti tost makinesinde çok lezzetli oluyor.
* Göğüs etini düdüklü tencerede pişirirseniz, pişirme süresini 8 dakikaya kadar indirebilirsiniz.