Tavuk Suyu Çorba ile Soğuk Algınlığına Elveda!
Denize girmekten üşütebiliyoruz ya da çok fazla soğuk su tüketmekten boğazlarımız şişebiliyor. Tavuk suyu çorba ile soğuk algınlığına elveda diyebiliriz. Nasıl mı? İşte sağlık fışkıran cevaplar...Sadece kış aylarında hasta oluyoruz ya da mevsim geçişlerinde grip oluyoruz diye bir kural yok. Yazın sıcağında bile hasta olabiliyoruz. Denize girmekten üşütebiliyoruz ya da çok fazla soğuk su tüketmekten boğazlarımız şişebiliyor. Tavuk suyu çorba ile soğuk algınlığına elveda diyebiliriz. Nasıl mı? İşte sağlık fışkıran cevaplar...
Hastalandığımızda zayıflayan vücut direncimizi nasıl koruyabiliriz ve hastalıklara karşı nasıl önlem alabiliriz sorularına uzmanlar; tavuk suyunun insan vücudundaki hücrelerin büyümesi ve onarımı için gerekli olan aminoasit açısından çok zengin bir kaynak olduğunu, deniz sezonunda sıklıkla karşılaşılan hastalıklara karşı vücudu koruduğunu söylüyor. Hastalandığımızda vüdumuzda başta yorgunluk ve bitkinlik hissi, kas, omuz, sırt ve boyun ağrıları gibi bazı değişiklikler oluyor. Hastalıklardan korunmak için sağlıklı ve güçlü beslenmenin önemini vurgulayan uzman doktorlar, mineraller bakımından çok zengin olan tavuk suyu çorbanın, eklem ağrılarını hafiflettiği ve vücut kırgınlığının geçmesini sağladığı yönünde bilgi veriyorlar ve yazın dahi tavuk suyu çorba tüketmenin vücut sağlığı açısından ne kadar önemli olduğunu vurguluyorlar.
Yazın daha fazla su kaybederiz bir de üstüne hastalıklar insanlarda yüksek oranda su kaybına neden olur ve bol sıvı almaları önerilir. Bol sıvı almak, vücutta bulunan alerjenler ve yabancı etkenler (virüs) ile antikorlarla mücadelede de oldukça etkili bir yöntemdir. Tavuk suyu çorba, kişilerin su ihtiyacını karşıladığı gibi istenmeyen bu maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Tavuk suyu, tuzlu su gargarası ile hemen hemen aynı özellikleri taşır. Boğaz, ağız ve bademciklerdeki zararlı etmenleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Vücuttaki hücrelerin büyümesi ve onarımı için elzem olan aminoasit açısından çok zengin bir besin olma özelliğini taşır. İçerisinde bulunan B2, B6 ve B12 vitaminleri ise kas, sinir sistemi, büyüme ve gelişme, sindirim ve bağışıklık sisteminin gelişimi gibi vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesini sağlar. Haşlanarak tüketilen tavuk etlerindeki B2, B6 ve B12 vitaminleri, pişirme suyuna geçer ve bu su besin değeri açısından zengin bir hale gelir.
Tavuk suyu çorba içerisindeki amino asitler solunum sistemindeki inflamasyonu azaltır ve sindirimi iyileştirir. Ayrıca proteinlerin yapı taşları olan ve sindirim sağlığı ve bağışıklık sistemi desteği için gerekli olan arginin, glisin ve prolin gibi emilimi kolay 19 esansiyel ve esansiyel olmayan amino asitlere sahiptir. Dolayısıyla vücut direncini artırmak ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için öncelikle beyaz eti yani tavuk etini haftada 2 kez tüketmeliyiz. Tavuk suyu çorba, barındırdığı kemik iliği ile sadece kalsiyum değil, fosfor, sülfür, magnezyum ve silisyum gibi bağışıklık arttırıcı birçok faydalı mineral içerir. Tavuk çorbasının kalorisi ve doymuş yağ oranı düşüktür, lif oranı yüksektir. Tavuk çorbası evde yapılabilecek en iyi ilaçtır. Yapılan çalışmalarda sıcak sıvıların sinüsleri geçici olarak açtığı, burun ve boğaz inflamasyonunu azalttığı bulunmuştur, ayrıca tavuk çorbasını daha da sağlıklı hale getirmek için çorbaya sebze ve tam tahıllarda ekleyebilirsiniz.
Soğuk algınlığına karşı tavuk suyu çorba içilmesi, sinüslerin temizlenmesi üzerindeki etkisi ile tedaviyi hızlandırıcı rol üstlenir. Çünkü tavuk suyunda bulunan carnosin maddesi, beyaz kan hücrelerinin etkisini durdurarak bir yangı oluşumuna neden olur ve bunun sonucu mukus artışı hızlanarak etkenlerin vücuttan atılımına yardımcı olunur. Gripsavar olarak da bilinen bu çorba, sodyum, potasyum ve protein kaynağı olmakla birlikte iltihaplı hücre oluşumunu da engeller.
Dolayısıyla siz siz olun yazın sıcağında çorba mı içilir demeyin, sağlıklı kalmak ve hastalıklardan uzak durmak için tavuk suyu çorbayı yaz aylarında da tüketin!