Tavuk Terbiyesi Nasıl Yapılır?

Tavuk zaten kendi başına çok lezzetli ama terbiye edildiği zaman lezzetine lezzet katıyor ve yumuşacık oluyorlar. Peki soslarla hazırlanan bu terbiye işlemi nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir, hep birlikte bakalım...

Terbiyeli tavuk aslında marine edilmiş tavuk anlamına gelir. Tavuk terbiyesinde ise birçok ürün kullanılır. Terbiyeli tavuk terimi için kullanılan ürünün ne olduğu önemli değildir. Yani terbiye yaparken ne kullanırsanız kullanın adı terbiyeli tavuk ya da terbiye edilmiş tavuk anlamına gelir. Aynı şekilde terbiyeli tavuk çorbası hazırlıyorsanız da terbiyede kullandığınız yoğurt ve limonu bu sefer tavuğa sürmek yerine tavuk çorbası içerisine ilave edersiniz. Yani her şekilde terbiye etmek aslında marine etmektir. Bir tavuğun en önemli lezzet sırlarının başında nasıl terbiye edildiği gelir. Tavuğunuz ne kadar taze olursa, terbiyesi ne kadar güzel olursa ve etler terbiyenin içerisinde ne kadar çok dinlenirse o kadar tadına tat katılır. 

Terbiye; Türk mutfağında birbirinden lezzetli tariflerde karşımıza çıkan adıyla ‘marinasyon’ yıllar önce uzun süre saklanması planlanan etleri muhafaza etmek için kullanılmış lakin günümüzde eti muhafaza etmekten çok pişmeden lezzetine ve dokusuna müdahale edebileceğimiz bir soslama tekniği olarak karşımıza çıkıyor.

Tavuk Eti Terbiyesinde Neler Kullanılır?

İster tavuk butu, ister tavuk kanadı, ister tavuk göğsü olsun her türlü terbiye işleminde mutlaka zeytinyağı bulundurmaya özen gösterin. Bolca sarımsak kullanmak işin diğer lezzet sırlarından biri. Limon, balsamik sirke ya da şarap gibi asidik malzemeler de kullanabilirsiniz. Tavuk etini en güzel yumuşatan malzemelerin başında ise yoğurt, kefir ve yoğurt suyu geliyor. Yoğurt ve kefir tavuk etiyle bütünleştiğinde onun yumuşacık ve lezzetli olmasını sağlıyor. Üstelik diğer baharatların ve malzemelerin tavuğa daha nefis bir şekilde geçmesine de yardımcı oluyor.
 
Süt ile tavuk terbiyesi nasıl yapılır?

Sevmediğiniz baharatlar varsa kullanmayabilirsiniz. Daha sonra tavuk etlerinin üzerine yarım çay bardağı süt ve yarım çay bardağı zeytinyağı dökün. Tavuk etlerini eliniz ile iyice harmanlayın. Kabın üzerini streç film ile kapatıp, bu şekilde tavuk etlerini 2 ile 24 saat arası buzdolabında dinlenmeye bırakın. Ya da tavukları isteğinize göre dilimleyip bir tabakta süt, salça, tuz, kekik, pul biber ve suyu alınan soğan ve sarımsak ile harmanlayıp kapalı bir kapta 2, 3 saat dinlendirin. Daha sonra teflon tavayı yağlayıp pişirin. NOT: En iyi sonuç için tavuklar dolapta 24 saat dinlendirilmelidir.
Bu kadar terbiye işleminden bahsetmişken o halde örnek bir terbiye tarifini sizlerle paylaşalım:

Yoğurtlu Terbiye Sosu

Bir kaba 1 yemek kaşığı kadar domates salçası ve 2 yemek kaşığı yoğurt koyuyoruz. Üzerine yarım çay bardağı zeytinyağı, yarım çay kaşığı karabiber ve 1 çay kaşığı kekik ekliyoruz. Terbiye sosunu tel çırpıcı yardımı ile iyice çırpıyoruz. Dilerseniz baharat miktarlarını artırabilir, köri ve kimyon da kullanabilirsiniz. Hazırladığınız terbiye sosun içerisine tavuk etlerini ekliyoruz. Tavuk etlerini elimiz ile iyice harmanlıyoruz. Bu şekilde tavuk etlerini 2 ile 24 saat arası buzdolabında dinlenmeye bırakıyoruz. Süre sonunda dinlenen tavuk etlerini buzdolabından çıkarıp, 10-15 dakika kadar oda ısısında bekletiyoruz ve isteğe göre tavada, ızgarada ya da fırında pişiriyoruz. Şimdiden afiyet olsun...