Tavuk Tüketerek Protein Alımını Arttırın!

Tavuk eti, sağlıklı ve dengeli beslenme, zihinsel ve bedensel gelişim için tüketilmesi gereken hayvansal proteindir. Tavuk etinde bulunan protein, sağlığımız için gerekli tüm amino asitleri içerir. 

Protein alımınızı artırmanın en basit yolu; Tavuk eti, hindi göğüs eti, yumurta akı, kurutulmuş balık, karides ve  ton balığı gibi yüksek proteinli yiyecekler yemektir. Bu yiyecekler arasında elbette ki en çok proteine sahip tavuk etidir. Kas gelişiminden hücre onarımına kadar pek çok faydası bulunan ve beslenmede hayati öneme sahip, biyolojik değeri yüksek proteini; ekonomik olması sebebiyle tavuk etinden kolayca alabiliriz. Tavukta bulunan proteinler; hücre ve dokuların oluşmasını, büyüme ve gelişmeyi sağlar. Vücut dokularının yenilenmesinde rol oynar, çocukların beyin gelişiminde çok önemli bir görev görür.

Vücudun bütün hücrelerinin büyük bir bölümü proteinlerden yapılmıştır ve bu hücreler sürekli olarak değişip yenilenir. Bu nedenle vücuttan sürekli olarak belirli miktarda protein dışarı atılır. Bu bakımdan vücudun enerji deposu anlamında bir protein deposu yoktur. Sadece kısa süreli yetersizlikleri giderebilecek az miktarda yedek protein vücutta saklanabilir. İnsan vücudu bazı amino asitleri yapamadığı gibi, amino asitleri birinden diğerine çevirebilmekte sınırlı bir yeteneğe sahiptir. Vücudun diğer amino asitleri kullanarak yapamadığı, dışarıdan gıdalarla alınmak zorunda olan bazı amino asitler vardır. Sayıları yetişkinler için 8, çocuklar için 10 olarak kabul edilen bu amino asitlere “elzem-esansiyel-amino asitler” adı verilmektedir. Kısaca insan vücudunda zorunlu olması gereken ama sentezleyemediği amino asitleri, tavuk etindeki proteinler içeriyor. Bu proteinler de hücrelerin sürekli yenilenmesi ve çoğalması için yani bedensel ve zihinsel gelişim için gerekli ve yaşamsal öneme sahipler. Çünkü vücut protein alamazsa, yıkılan hücreler yenilenemez. 100 gram tavuk eti yediğiniz taktirde günlük protein ihtiyacı %50, B6 vitamini ihtiyacı %30 ve selenyum ihtiyacı %26 oranlarında karşılanmış olur. 

Protein kas yapımı ve onarımında görev alır. Spor kas ve beden gücüyle doğru orantılı bir konu olduğu için vücut kompozisyonunun düzgün gelişmesi açısından protein çok önemli bir besin öğesidir. Çünkü kas yapımı tamamen protein alımı ile ilgilidir. Kas faaliyetleri ve dayanıklılığı kas gücüne bağlıdır. Ancak iyi gelişmiş bir kas, sporcunun performansını arttırabilir. Ayrıca yüksek kaliteli tavuk eti proteini, yaşlandıkça meydana gelen kas kaybını, diğer protein kaynaklarına göre daha etkin bir şekilde önlediği de gözlemlenmiştir. 

Protein aynı zamanda zihin faaliyeti ve çocuklarda okul başarısı yönünden de çok önemlidir. Özellikle ızgara tavuk göğsü çok değerli bir protein kaynağıdır.
 Çocuklardaki protein gereksinimi erişkinlerdeki gibi sadece dokuların tamiri ve yeniden yapılanması için değil vücudun büyümesi ve gelişmesi için de gereklidir. Bu nedenle çocuklara günlük ihtiyaçları doğrultusunda mutlaka iyi ve kaliteli protein içeren tavuk eti verilmelidir. 

Enfeksiyon geçirildiği dönemlerde, protein kaynaklarının yeterli tüketilmesi, vücutta oluşan yıkımı yapıma çevirmesi için oldukça önemlidir. Süt, yoğurt, kefir, ayran, peynir, yumurta ve tavuk gibi gıdalar proteinin en iyi kaynaklarıdır.

Obezite tedavisinde de protein ihtiyacı öne çıkar ve bireyin günlük enerji alımı azaltılır. Sağlıklı bir diyette toplam proteinin yüzde 25-50' inin hayvansal kaynaklı (14-19 gram) olması önerilmektedir. Bu hesaplamaya göre, 100 gram derisiz tavuk eti hayvansal kaynaklı proteini karşılar.


Diyetinizin içerisinde tavuk göğüs eti varsa yüksek proteinli ve düşük karbonhidratlı bir diyet yapıyorsunuz demektir. Bu da kan şekerinizi kontrol altında tutmanızı sağlar. Zayıflama diyetlerinde, yüksek proteine sahip tavuk eti diğer besin gruplarıyla karşılaştırıldığında uzun dönemde daha sağlıklı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olur. Özellikle derisiz bir tavuk göğüs eti yüksek protein ve düşük karbonhidrat değeri sayesinde sağlıklı kilo verdirir.

Son dönemde elde edilen bulgular, tavuk eti proteininin sağlıklı kardiyovasküler fonksiyonların korunmasına yardımcı olduğunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle tavuk eti, daha düşük yağ içerdiği ve protein açısından zengin olduğu için koroner kalp hastalıkları riskini azaltır.


Sindirim sorunu olan kişilerin protein ihtiyacını tavuk etinden almaları son derece yararlıdır. Çünkü sindirimi en kolay besinlerden biri tavuk etidir.

Sodyum içeriği oldukça düşük olan tavuk etinin tansiyon hastaları için en uygun protein kaynağı olduğunu da söyleyelim.

Kısacası; Sağlıklı bir beslenme planında günlük enerjinin %20’sinin proteinlerden sağlanması gerekmektedir. Tam da bu noktada, bireylerin et grubu tercihleri için beslenme planlarına protein açısından zengin olan tavuk etini almalarını öneriyoruz.