Tavuk ve Gıda Güvenliği: Kolay Kılavuz 1

Evde, kendinizin ve ailenizin sağlığını korumak aslında oldukça kolay. Nasıl mı? İşte gıda kaynaklı hastalıkları uzak tutmak için birkaç ipucu...

Bakteriler her yerdedir ve çoğu zararsız ve hatta insanlar için faydalı olsa da, bazıları sizi hasta edebilir. Tavuk eti, kırmızı et, meyve ve sebzeler dahil tüm yiyecekler, gıda kaynaklı hastalıklara neden olma potansiyeline sahiptir. Talihsiz gerçek şu ki, Türkiye’de çoğu evde iyi gıda güvenliği uygulamaları yapılmıyor. Aslında tüm gıda kaynaklı hastalık vakalarının %80'inden fazlası gıdaları düzgün bir şekilde kullanarak önlenebilir. Güvenli gıdanın sorumluluğu gıda sistemindeki herkese düşmektedir. Evde, kendinizin ve ailenizin sağlığını korumak aslında oldukça kolay. Nasıl mı? İşte gıda kaynaklı hastalıkları uzak tutmak için bu birkaç ipucu...

Temizlik
Uygun temizlik uygulamaları, bakterileri mutfaktan uzak tutmanın en etkili yoludur. Bu kuralları evde uygulayın ve ailenize öğretin ki evdeki herkes gıda kaynaklı hastalıklardan uzak durabilsin.

  • Ellerinizi yıkayın. Yiyecekleri ellemeden önce ve et, kümes hayvanları, yumurta ve deniz ürünlerine elledikten sonra daima ellerinizi en az 20 saniye yıkayın.
  • Çalışma alanınızı temizleyin. Yiyecek hazırlamadan önce ve sonra tezgah üstlerini, kesme tahtalarını ve mutfak eşyalarını temizleyin ve sterilize edin.
  • Ürününüzü yıkayın. Kir ve kalıntıları gidermek için taze ürünleri akan su altında iyice yıkayın. Bazı ürünler diğerlerinden daha fazla kir tutma eğilimindedir, bu nedenle yemeğinizde kum oluşmasını önlemek için dikkatlice kontrol ettiğinizden emin olun.
  • Çürük alanları kesin. Üründeki çürük alanlar bakterilere gelişmek için bir ortam verebilir. Kullanmadan önce meyve ve sebzelerin hasarlı bölgelerini kesin.
  • Her gece beslenme çantalarını yıkayın. Yemek kutuları ve çantalar temiz tutulmazsa bakterileri inkübe edebilir. Öğle yemeklerini kirletmeyi önlemek için her gece yıkayın.
  • Unutmayın, bakterileri göremez, koklayamaz veya tadamazsınız, bu yüzden mutfağınızı güvende tutmak için temiz tutun.

Ayırmak
Çiğ et, kümes hayvanları ve deniz ürünlerinin uygun olmayan şekilde işlenmesi, bakterilerin yiyeceklerden yiyeceklere veya diğer yüzeylere yayılmasına neden olabilir. Bu nedenle hem sepetinizde hem de buzdolabınızda çiğ et, kümes hayvanları ve deniz ürünlerini ayırmanız önemlidir.

  • İki kesme tahtası kullanın. Mümkünse, ürün için bir kesme tahtası ve tavuk için bir kesme tahtası kullanın.
  • Aynı anda birden fazla protein pişiriyorsanız, bunları ayrı tutun ve ikisini hazırlarken kesme tahtanızı iyice yıkayın. Plastik kesme tahtaları bulaşık makinesinde güvenle dezenfekte edilebilir.
  • Çiğ et, kümes hayvanları ve balıkları buzdolabınızın alt rafında kapalı bir kapta saklayın.
  • Tabaklarınızı temiz tutun. Pişmiş yiyecekleri asla daha önce çiğ yiyeceklerin bulunduğu aynı tabağa veya kesme tahtasına koymayın.