Tavuklar Neden Yumurtlamaz?

Tavuklar oldukça eşsiz canlılardır. Bizlere pek çok fayda sağlarlar. Ancak bazı durumlarda yumurtlamayı bırakabilirler. Bu doğal bir süreç dahi olsa bazı nedenleri vardır. Peki tavuklar neden yumurtlamaz?

Çoğu tavuk yetiştiricisi, bazı dönemlerde yumurtlamama sorunuyla karşı karşıya kalabilir. Bu doğal bir süreç dahi olsa, bilinmesi ve uygulanması gereken bazı noktalar vardır. Tavuklar neden yumurtlamaz sorusunun da pek çok yanıtı olabilir. Bunun için ilk olarak; sağlıklı yumurtlamayı sağlamak adına gerekli olan koşullar bilinmelidir. Tavukların yumurtlamayı bırakmasının en yaygın nedeni beslenmelerinde bir sorun olmasıdır. Peki diğer nedenler neler? Hadi birlikte bakalım... 

Tavukların sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri ve verimli yumurtlama yapabilmeleri için bazı koşullara ihtiyaçları vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Kümesin temiz ve geniş olması ayrıca yeterince güneş ışığı alması gerekir. Güneş ışığına alışkın olan tavukların, güneş ışığından uzak kalmaları yumurtlamanın kesilmesine sebep olabilir. Bu nedenle yumurta açısından iyi bir verim elde etmek için tavukların bol bol güneş ışığı alması sağlanmalıdır. Bunun mümkün olmadığı durumlarda ise, kümesin yapay ışıklandırılmasının yeterli yapılması gerekir.
  • Yemlerin, tavuğun cinsine uygun olması gerekir. Yanlış besleme yumurtacı tavukların yumurta verimini olumsuz etkileyen en temel etmenlerin başında gelir. Uygun olmayan bir rasyon ile beslemede tavuklar yumurtlamaya ara ve son verebilirler. Rasyondaki enerji düzeyi azaldıkça tavukların yem tüketimleri artar ve enerji gereksinimlerini karşılamaya yönelirler. Düzeyinin altında enerji içeren yemleri tüketen tavuklarda yumurtlama sayısı zamanla azalarak düşer, yumurta büyüklüğü küçülür ve vücut depo yağları azalır.
  • Stres tavuklar için büyük bir sorun olabilir. Sadece sağlıklarını etkilemekle kalmaz, aynı zamanda kesinlikle bir düşüşe neden olabilir veya yumurtlamalarını durdurabilir. Stres olmasının nedeni ise;Kooperatif ortamında değişiklik, avcılar/diğer evcil hayvanlar, mevsimsel değişiklikler, çevre ve beslenme sorunları olabilir.
  • Dönemsel yem değişikliklerinde de tavuklar strese girebilir. Bu nedenle bir hafta boyunca eski yem ile yeni yemi karıştırıp ve her gün eski yemin karışım oranını azaltarak devam edilmelidir.
  • Dengeli ve yeterli beslenme sağlanmalıdır. Tavukların, yumurtlamak için protein yönünden zengin ve dengeli bir beslenme düzenine sahip olmaları gerekir.Yumurta verimini arttırmak için ise protein ağırlıklı beslenme sağlanmasına önem gösterilmelidir. 
  • Kümeste yaşayan diğer canlıların uyum içerisinde olması gerekir.
  • Daha önce yumurtlama konusunda hiçbir sorun yaşamayan tavukların bir anda yumurta vermeyi kesmesi, önemli bir durum olabilir. Bu gibi anlarda ilk olarak tavuğun bir hastalık sahibi olup olmadığı araştırılmalıdır. Çünkü tavukların yumurtlama sağlıklarını etkileyen pek çok rahatsızlık vardır. Düzenli olarak veteriner kontrolü yapılması ve eğer varsa hastalıkların tedavi edilmesi gerekir.
  • Tavukların sağlıklı bir şekilde yumurtlamaları için kendilerine özgü bir düzenleri de olmalıdır. Düzeni bozulan tavuklar, bir süre ya da temelli olarak yumurta vermeyebilir. Çünkü tavuklar, tıpkı diğer canlılar gibi düzen içerisinde yaşamayı seven hayvanlardır. Tavukları bir kümesten bir diğerine almak veya yaşadıkları alana yeni tavuklar eklemek, yumurtlamanın zayıflamasına ya da durmasına neden olabilir. Ancak bu gibi durumlar genellikle geçicidir.
  • Tavuk artık yaşlanmış olabilir. Bu da yumurtlayamıyor olması için bir nedendir. 
  • Tavuklar tüy döktüğünde ve yenileri filizlendiğinde, yumurta bırakmazlar - çünkü tüm enerjilerini taze bir tüy yetiştirmeye adarlar. Bu süre zarfında vücutlarının dinlenmeye ihtiyacı vardır, ancak vücutları iyileşir iyileşmez ve tüyleri yeniden çıktığında yumurtlama devam eder.
  • Yumurtaları her gün toplamak önemlidir. Diğer yandan tavuk kuluçkaya yatabilir. Doğurgan olmasa bile bir tavuk kuluçkaya yattığında yumurtlayamaz.