Tavukta Kolajen Var mı?

Son zamanlarda sıkça duyduğumuz kolajen nedir? Faydalı mı? Peki tavukta kolajen var mı? İşte merak edilen tüm sorular ve yanıtları...

Kolajen, vücuudumuzda bulunan, fibroblastlar ve hücreler tarafından oluşturulan bir protein türüdür. Bu protein lifi, vücudumuzda yer alan tüm proteinin yaklaşık üçte birini oluşturur.Temel görevi bağ dokusunu güçlendirmek ve vücudumuzun bütünlüğünü korumaktır. Bir diğer deyişle vücudumuzda kolajen olmadan vücut parçalarımız bir arada kalamaz. Kemik, kas, kıkırdak, deri, tendon, kan damarları ve sindirim sisteminde bulunur. Ölü cilt hücrelerini yenileyerek, cilde esneklik ve sıkılık kazandırmak, eklem, tendon ve organlarımızı bir arada tutmak, diğer görevleridir. 

Vücudumuz kendi kolajenini kendi üretiyor. Ne var ki bizimle birlikte “yaş aldıkça” cilt de kolajen üretimini azaltıyor. 25’li yaşlardan sonra vücudumuzda kolajenin üretimi yavaşlar. 35’li yaşlardan sonra bu yavaşlama daha da hızlanarak, etkilerini daha çok hissettirmeye başlar. Cildimizdeki kolajen miktarı azalmaya başladığında ise cilt elastikiyetini ve sıkılığını kaybetmeye başlar. Yaşlanmayla birlikte artan kolajen kaybı, eklem rahatsızlıklarına, eklem ağrılarına bacak ve kalçalarda yoğunlaşan selülitlere ve cilt kırışıklıklarına neden olur. Tavuk gibi kolajen içerikli besinlerin tüketimi ile kolajen kaybı önlenebilir.

Kolajen çeşitleri
İnsan vücudunda bilinen en az16 kollajen çeşidi bulunur. Bununla birlikte vücudumuzdaki toplam kolajenin
%80-90 gibi büyük bir bölümü tip 1, 2, 3, 5 ve 10’dan oluşur. Kolajen çeşitlerini aşağıdaki şekilde sınıflandırabiliriz:


Tip 1: Tüm kolajen çeşitleri arasında insan vücudunda en fazla miktarda bulunanıdır. Cilde gerginlik ve elastikiyete verir, kemikleri destekler ve dokuları bir arada tutar.
Tip 2: Bağ dokularda kıkırdak yapımına katkıda bulunarak, eklem sağlığımızı gözetir.
Tip 3: Kalp kan damarlarını ve kan dokusunu oluşturma görevi vardır.  Dolayısıyla damar tıkanıklığı, kalp krizi gibi çeşitli kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Ayrıca cilde esneklik ve sıkılık kazandırma gibi pek çok görevi de vardır. Kırışıkların oluşmasını önlerken var olan kırışıklıkların da görünümünü hafifletir.  Vücutta oluşan çatlaklara da iyi gelir.
Tip 4: Sindirim ve solunum organlarımızın yüzeylerini oluşturan tip 4 kolajen, kas, yağ ve organları çevreleyen bazal laminanın oluşumunda önemli bir rol oynar. Vücuttaki yağların azalmasına ve kilo vermeye yardımcı olur. Aynı zamanda dokulara kazandırdığı canlılık ve esneklik sayesinde bağırsaklara da iyi gelen kolajen, özellikle bağırsaklarda oluşan sorunların daha hızlı onarılmasını sağlar.
Tip 5: Plasentadaki doku ve hücre yüzeyinin oluşumundan sorumludur. Hamilelikte rahim içerisinde bebeğe oksijen ve besin sağlamak için gelişen organın yüzeyini yapar. Aynı zamanda atıkları da temizler.
Tip10: Eklem kıkırdaklarının yanısıra yeni kemiklerin oluşumunda da görev alır. Kemikleri güçlendirici bit etkisi olduğundan kolajen, vücuttaki kemik yoğunluğunun artmasını sağlar, kemik sağlığını korur Eklem ve kaslarda oluşan ağrıların hızla geçmesine yardımcı olur. Kemik kırıklarını iyileştirir ve sinovyal eklemleri onarır. 

Peki bu kadar faydası olan kolajeni hangi besinler içeriyor?

İlk olarak elbette TAVUK!
Tavuk suyu adeta kolajen kaynar. Eklem fonksiyonunu destekleyen kolajen tip II içerir. Kolajen cilt elastikiyeti için en önemli besinlerden biridir. Cildin birincil yapısalı proteinidir ve dolgun, sağlam ve genç görünümünden sorumludur. Kolajen yaşlanma veya çevresel toksine maruz kalma nedeniyle bozulmaya başladığında, ince çizgiler ve kırışıklıklar gibi erken yaşlanma belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Ayrıca tavuk suyundaki çinko, kemiklerde konsantre bulunan bir mineraldir. Sivilce ile savaşmak ve sağlıklı cildi desteklemek için önemli bir bileşendir. Tavuk suyunda doğal olarak bulunan kolajen ve jelatin nedeniyle, düzenli olarak yemek veya içmek, yaşlanmaktan kaynaklanan eklem ağrısına iyi gelir. Jelatin eklemlere baskı uygular aynı zamanda kemikler arasında minder görevi görerek diyete mükemmel bir katkı sağlar. Kollajenin pişirilmiş bir formu olan pudra jelatini çorbalarınıza, et yemeklerinize ilave ederek kullanabilirsiniz. Balık, tavuk, inek ve sığır etine beslenme programınızda sık sık yer vererek de vücudunuzun ve cildinizin kolajen kaybını ciddi oranda giderebilirsiniz. Tavuğu kemikleriyle birlikte tencerede kısık ateşte uzun süre haşlayarak pişirdiğinizde daha çok kolajen üretmesini sağlarsınız. Ayrıca pek çok kolajen takviyesi tavuktan elde ediliyor ve bunun bir nedeni var. Birçok çalışma tavuk boynu ve kıkırdağını artrit tedavisi için bir kolajen kaynağı olarak belirledi.

Kolajen içeren diğer besinler hangileri?

* Sığır eti, hindi eti, sakatatlar, balıklar. inek eti, geyik, keçi ve öküz eti. Özellikle bu hayvanların kemikleri, derisi ve sakatat bölgesinde bolca kolajen bulunur.
* Portakal, mandalina, greyfurt, kivi veananas gibi C vitamini içeren meyvelerde bulunur.
* Yeşil ve siyah zeytin, kereviz, soğan, sarımsak gibi sülfür içeren gıdalarda bulunur.
* Kırmızı meyveler ve kırmızı biber, elma, çilek, kiraz gibi likopen içeren meyvelerde bulunur.
* Havuç, balkabağı gibi turuncu sebzeler, domates, lahana, pancar, ıspanak ve patlıcanda bulunur.