Tüysüz Tavuk Doğal mı?

Son günlerde oldukça haberi yapılan tüysüz tavuklar ya da bir diğer adıyla çıplak tavuklar proje kapsamında mı üretildi? Yoksa doğal mı? Tüysüz tavuklar GDO’lu mu? Tüm soruların yanıtlarını sizler için araştırdık...

Tüysüz tavuklar hakkında birçok makale yazıldı ve bu yazılar hiçbir bilimsel kaynağa dayanmadan tamamen kulaktan dolma bilgiler ile oluşturuldu. Aslında bu tavuk cinsi ilk olarak 1950’li yıllarda spontan bir mutasyon sonucu bazı gruplarda tüysüz tavuklar ortaya çıktı daha sonra bu tavuklar araştırılma yapılmak üzere bir gruba toplandı ve bu sayede tüysüzlük gen havuzu korunmuş oldu. İsrail’de Profesör Avigdor Cahaner tarafından geliştirilen bir proje kapsamında tüysüz tavuk üretilmeye başlanmıştır. Günümüzde de tropikal bölgelerde tavukçuluk yapmak için kullanılmaya başlanmıştır. Tüysüz tavukların kullanılma amacı broiler tavukçulukta karşılaşılan en büyük sorun olan sıcak stresini azaltmaktır. Tüysüz tavuklar vücutlarındaki evaporasyon oranının yükselmesi ile sıcak olan kümeslerde vücut ısılarını daha iyi bir şekilde dengede tutarlar. Bu sayede tropikal bölgede yapılan yetiştiricilikte broiler tavukların yaşama gücü artmış olur. Broiler tavuklar et amaçlı yetiştirilen tavuklardır ve bilindiği üzere broiler tavuk yetiştiriciliğinde en büyük sorunlardan biri sıcak stresidir. Bu sorunla baş etmek için klima ve soğutma sistemleri geliştirilmiştir ancak bu sistemler uzun süreli çalışamaz ve arıza yaptığı takdirde kümesteki açığa çıkan sıcak hava tahliye edilemediği için kümesteki bütün tavuklar kısa sürede hayatını kaybeder. Broiler tavuk yetiştiriciliğinde sıcak stersi aşılması zor ve ekonomik tarafı büyük bir sorundur bu soruna çözüm bulmak için bilim insanları sürekli çalışma yapmaktadır. Buna karşılık 2006 yılında İbrani Üniversitesinde İsrailli Profesör Avigdor Cahaner tarafından sektörüde maliyetleri düşürmeye yönelik geliştirilen tüysüz tavuklar daha hızlı büyüme özelliğine sahiptirler. Etleri yağsız olmakta ve sıcak iklimlere daha iyi uyum sağlamaktadırlar. Aynı miktarda et üretimi için daha az yem yediklerinden tasarrufludurlar. Ayrıca fabrikalarda etleri değerlendirilirken tüylerinin de yolunması gerekmiyor. Tavuk yetiştiriciliği sektöründe tavukların tüylerinin yolunması hem zaman almaktadır hem de maliyetli olmaktadır. Bu amaçla bu tuhaf ve bir bakıma ürkütücü tavuk cinsi ortaya çıkmıştır. Yani aslında sadece maliyetleri azaltmak adına oluşturulmuş bir ırktır. Çünkü tüysüz tavuklar yolunma masrafı olmadan piyasaya sürülür. Tüy yolma işlemi yapılmadığı için hem iş gücü azalır, hem de enerji tasarufu sağlanır. Prof.Cahaner "Enerji tasarufu ile birlikte çevre kirliliği de söz konusu değil" demiştir. Tüysüz tavukların fabrikalarda etleri değerlendirilirken tüylerinin yolunması gerekmiyor.  Tüy yolma işlemi sırasında oluşan bakteriyel kontaminasyon ve işçilik masrafı azaltılarak daha sağlıklı ve daha ucuz kanatlı eti sağlanmak amaçlanmıştır. Yapılan çalışmalara göre ise bu tavukların tüketilmesinde hiçbir sorun yoktur yani tüysüz tavuklar kanser yapmaz. Tüysüz tavukların yetiştirilmesi ve ürün elde edilmesi için hayvan refahına uygunluğu da kontrol edilmelidir. 

Tüysüzlük geni bir nokta mutasyonu olup FGF20 geni üzerinde olmuştur. FGF20 geni tarafından kodlanan protein, fibroblast büyüme faktörü ailesinin bir üyesidir ve embriyonik gelişme, hücre büyümesi, morfogenez, doku onarımı, tümör büyümesi ve istilası gibi çeşitli biyolojik süreçlerde rol oynar. FGF20 geninin mutasyonu ile oluşan modifiye protein tavukların embriyonik gelişim döneminde tüylerin gelişmesini engelleyen bir yapı kazanmıştır bu sebeptendir ki embriyonik gelişme sırasında oluşmayan kıl folükülleri tavukların yaşamlarının ileriki dönemlerinde de gelişemeyip tüysüzlük olayı ortaya çıkmaktadır. Anlaşılacağı üzere tüysüz tavuklar bir genetiği değiştirilmiş mikroorganizma değildir, tamamen doğal olan çaprazlama ve seleksiyon ile ortaya çıkmıştır. Ancak hayvanseverler, bunun doğanın düzenini değiştirmek olduğunu ve kabul edilemeyeceğini ifade etmişlerdir. Tüysüz tavuklara karşı çıkan insan hakları savunucuları, tüysüz tavukların normalden daha fazla acı çektikleri düşüncesindeler. Tüyleri olmadığı için dış etkenlere karşı daha savunmasızlardır ve soğuk hava şartlarına elverişli değillerdir. Kanat tüyleri olmadığı için de tehlike durumlarında sınırlı da olsa uçma yeteneklerini kullanamaz durumdalardır. Yine tüyüz olduklarından güneş yanıkları, parazit gibi etkilere karşı dayanıksızdırlar. Tüysüz olduklarından çiftleşmelerinde de zorluklar oluşmaktadır. Bu nedenle de İsrail'deki tüysüz tavuklar dünyanın her yerinde tepkilere neden olmaktadır.

Kaynak: vhekim