Yazın Tavuk Tüketimi

“Yazın tavuk tüketilmez” diye bir söz duymuşsunuzdur. Ancak bu söylem bilgi kirliliğinden başka bir şey değildir. Neden mi? İşte sağlık dolu cevaplar...

“Yazın tavuk tüketilmez” diye bir söz duymuşsunuzdur. Ancak bu söylem bilgi kirliliğinden başka bir şey değildir. Çünkü uygun koşullarda muhafaza edildiğinde tavuk sıcağa maruz kalmayacak ve böylece bozulmayacaktır. Aynı durum kışın da söz konusu olabilir. Doğru muhafaza edilmemiş ya da son kullanma tarihi geçmiş bir tavuğu yazın ya da kışın tüketmeniz hiçbir şey değiştirmeyecek ve sizi hasta edecektir. Tıpkı bozulmuş tüm yiyecekler gibi... Peki dondurucuda doğru muhafaza edilmiş, son kullanma tarihi geçmemiş ve ambalajı bozulmamış düzgün bir tavuk yazın tüketilirse ne olur? Cevap basit: Vücudumuza birçok fayda sağlar. İşte yazın tavuk tüketmenin faydaları:

* Yazın daha fazla su kaybederiz bir de üstüne hastalıklar insanlarda yüksek oranda su kaybına neden olur ve bol sıvı almaları önerilir. Bol sıvı almak, vücutta bulunan alerjenler ve yabancı etkenler (virüs) ile antikorlarla mücadelede de oldukça etkili bir yöntemdir. Tavuk suyu çorba, kişilerin su ihtiyacını karşıladığı gibi istenmeyen bu maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.

* Yazın yeterli ve dengeli beslenebilmek için boya uygun vücut ağırlığını korumak, daha az doymuş yağ tüketmek, günlük kolesterol alımını azaltmak, şeker ve tuz tüketimini azaltmak, sebze–meyve, kurubaklagil, tam tahıl ürünlerini süt ve süt ürünlerini ve  tavuk eti ürünlerini daha sık tüketmek gerekir. Tavuk eti düşük kolesterollü olduğu için "damar sertliği" riskini azaltır. Çünkü, tavuk etindeki doymamış yağ oranı, kırmızı ete göre daha yüksektir. 

* İçerdiği B6 vitamini sıcaklara karşı kan damarlarımızı korur, enerji seviyesini yükseltir ve metabolizmanın kalori yakmasını sağlar. Bu nedenle dengeli beslenme açısından önemlidir.

* Genellikle yaz aylarında yapılan diyetlerde tavuk eti yoksa, kemik sağlığının korunmasında son derece önemli olan kalsiyum, D vitamini, protein ve omega yağasitleri bakımından yetersiz ve eksik kalınıyor demektir. Çünkü tavuk eti kalsiyum, D vitamini, protein ve omega yağ asitleri bakımından zengindir. Bu nedenle kemikleri sağlamlaştırır. İleri yaşlarda oluşan, kemik erimesi ve eklem iltihabı gibi rahatsızlıklarını da önler.



* Uzmanlar; Tavuk suyunun insan vücudundaki hücrelerin büyümesi ve onarımı için gerekli olan aminoasit açısından çok zengin bir kaynak olduğunu, deniz sezonunda sıklıkla karşılaşılan hastalıklara karşı vücudu koruduğunu söylüyor. Tavuk suyu aynı zamanda magnezyum ve fosfor içerir. Bu nedenle iyi ve kaliteli uyku uyumamızı sağlar ve beyin sağlığını güçlendirir. Bol miktarda fosfor içeren tavuk suyu; merkezi sinir sistemi ve beyin sağlığını da gözetiyor.

* Yazın sıcaklarda daha sık görülen kalp krizi riskine karşı, son dönemde elde edilen bulgular, tavuk eti proteininin sağlıklı kardiyovasküler fonksiyonların korunmasına yardımcı olduğunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle tavuk eti, daha düşük yağ içerdiği ve protein açısından zengin olduğu için koroner kalp hastalıkları riskini azaltır.

* Sıcaklardan ya da diyetten düşen kan şekerini tavuk göğsü ile kontrol altında tutabilirsiniz. Şöyle ki; Diyetinizin içerisinde tavuk göğüs eti varsa yüksek proteinli ve düşük karbonhidratlı bir diyet yapıyorsunuz demektir. Bu da kan şekerinizi kontrol altında tutmanızı sağlar.

* Yazın yağlı ve hazmı zor yemekler kalbi yorar bu nedenle tercih edilmemelidir. Bunun yerine tavuk eti tercih edilebilir. Çünkü yağsız, proteince zengin ve kısa lifli oluşu nedeniyle çiğnenmesi ve hazmı kolay bir gıdadır.

* Yazın çok fazla çalışan tiroid fonksiyonlarını tavuk eti içerisinde bolca yer alan selenyum ile düzenleyebilirsiniz. Selenyum; Hücre hasarlarını engelleyen, tiroid fonksiyonlarını düzenleyen ve kanser oluşumunu engellemeye yardımcı olan bir antioksidandır. 

* Yazın tüm gün süren yarışmalarda veya yorucu ve dayanıklılık gerektiren sporlarda (kürek çekme, koşu, yüzme yarışmaları gibi) 1 buçuk - 2 saat bu yarışlarda yer alan çocuklar ve gençlerin artan enerji ihtiyaçlarını karşılayabilmek için daha fazla besin tüketmesi gerekmektedir. Kalsiyum, protein ve demir; sporcular için oldukça önemli minerallerdir. Bu noktada tavuk eti tüketimi önem arz eder.

* Uzmanlar, tavuk etinin farklı vitaminlere sahip olduğunu belirtiyor ve içerdiği protein, vitamin ve mineral gibi besin öğelerinin beslenmede büyük önem taşıdığını iletiyor. Beyaz et; biyolojik değeri yüksek, iyi kalite protein kaynağıdır. A ve özellikle B grubu vitaminleri ile demir, çinko, fosfor ve magnezyum mineralleri bakımından da zengindir.