Yetişkin Beslenmesinde Tavuk Etinin Önemi

Tavuk etinin; yetişkin kişilerin kas kaybını önleyen amino asitler içermesinin yanı sıra gastrit, ülser, spastik kolon, kalp ve damar hastalıkları ve reflü gibi hastalıkları tedavi edici özelliği de var. 

Tavuk eti beslenmemizde çok önemli bir yere sahip ve sağlığımıza da olumlu etkisi var. Yetişkin kişilerin hem dengeli hem de sağlıklı beslenmesi için hayvansal protein tüketmeleri gerekiyor ve bunlardan en önemlisi de tavuk eti!

Peki yetişkinlerde neden bu kadar önemli? Ne gibi faydaları var? Hadi birlikte bakalım... 

20’li yaşlarda yoğun çalışma nedeniyle görülen stres, aynı zamanda düzensiz beslenmeyi de beraberinde getirir. Oysa 20’li yaşlar, kas yapan hormonların -testosteron, DHEA ve büyüme hormonları- en fazla üretildiği zamanlardır. Kas yapmak için en iyi ve kemik gelişimi için de en son dönemdir. Bu nedenle tavuk eti tüketimi çok önemlidir. Çünkü tavuk eti; yetişkin kişilerin kas kaybını önleyen amino asitler içerir. Aynı zamanda  B2, B6, B12 gibi sinir sistemini besleyen vitaminler yönünden çok zengin olan beyaz et, stres kontrolünde de etkilidir. 

30’lu yaşlara yaklaşıldığında özellikle hamile kalmaya çalışıyor ya da zaten hamileyseniz, folik asit alımınızı artırmanız gerekir. Folik asit ihtiyacını yeşil yapraklı sebzelerle, portakal suyuyla ya da bakliyatlarla karşılayabilirsiniz. Ancak en çok folik asit içeren gıda tavuk ciğeridir. Aynı zamanda anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimi ve annenin, zayıflama diyetinde kas kaybını önlemek için, midede sindirilmesi çok kolay olan en değerli yiyeceklerin başında tavuğun gelir.

Ayrıca tavuk eti, sebzelerle birlikte tüketildiğinde anemiyi (kansızlığı) önler. Sağlıklı yağ asidi olan çoklu doymamış yağlardan oldukça zengin olduğundan düzenli tavuk yeme daha az kolesterolün diyet ile alınması demektir. Sodyum içeriği oldukça düşük olan tavuk etinin tansiyon hastaları için en uygun protein kaynağı olduğunu da söyleyelim. Gastrit, ülser, spastik kolon, kalp ve damar hastalıkları ve reflüde kullanılacak tedavi edici özelliği nedeniyle tavuk, sağlıklı yeme düzenimiz içinde bulunması gereken değerli bir yiyecektir.

Yetişkinlerin bağışıklık sistemini güçlendiren bir mineral olan selenyum grip ile doğrudan ilişkilidir. Zararlı mikro organizmalar ile savaşan ve hücrelerini koruyan selenyuma günlük beslenmede mutlaka yer verilmelidir. Özellikle selenyum eksikliği depresyona, mutsuzluğa ve karamsar düşüncelere neden olabilir. Tüm deniz ürünleri ve tavuk eti selenyumun en iyi kaynaklarıdır. Aynı zamanda kalsiyum da bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve vücudun su dengesini sağlar, ödemi azaltır. Enfeksiyon geçirildiği dönemlerde, protein kaynaklarının yeterli tüketilmesi, vücutta oluşan yıkımı yapıma çevirmesi için oldukça önemlidir. Süt, yoğurt, kefir, ayran, peynir, yumurta ve tavuk gibi gıdalar proteinin en iyi kaynaklarıdır.

Obezite tedavisinde de protein ihtiyacı öne çıkar ve bireyin günlük enerji alımı azaltılır. Sağlıklı bir diyette toplam proteinin yüzde 25-50' inin hayvansal kaynaklı (14-19 gram) olması önerilmektedir. Bu hesaplamaya göre, 100 gram derisiz tavuk eti hayvansal kaynaklı proteini karşılar.


Kısacası yetişkinlerde sağlıklı beslenmek için; yağ, doymuş yağ, kolesterol tüketimini azaltmak, tam yağlı süt, yoğurt ve peynir ile kırmızı et ve ürünleri, derili tavuk eti ve sakatatları diyette sınırlamak, tam yağlı süt ürünleri yerine, yağı azaltılmış veya yağsız süt ürünlerini, yağlı etler yerine yağsız ya da yağı az olanları tercih etmek, bu nedenle özellikle kırmızı et yerine yağı ve doymuş yağı az derisiz tavuk, hindi etlerini ve her türlü balık eti tüketmek gerekir.