Fırında Tavuk Nar Gibi Nasıl Kızartılır?

Soframızda şöyle nar gibi kızarmış tavuk olsa hiç fena olmaz değil mi? Peki dışı nar gibi kızarmış içi ise kurumadan sulu kalmış fırında tavuk nasıl yapılır?

Fırında bütün tavuk yapmak yerine parçalar halinde tavuk pişirmek kolayımıza geliyor. Ya da bütün tavuğun fırında kurumasından korkuyoruz. Aslında hiç korkmaya gerek yok çünkü oldukça basit birkaç yöntemi var. O halde hazırsanız başlayalım...

Öncelikle tavuğu hazırlayalım

Eğer tavuk buzdolabında ise çıkardıktan sonra oda ısısına yaklaşması için serin bir yerde bekletmemiz gerekiyor. Bu aşamada bakteri ürememesi için bekleteceğimiz ortamın ılık olmamasına ve sürenin fazla uzamamasına dikkat ediyoruz. Oda sıcaklığına geldikten sonra üzerlerinde nemli bir tabaka oluşacaktır. Bu nemi kağıt havlu yardımıyla alıyoruz ve tavuğu kuru bir hale getiriyoruz. Unutmayın; tavuk dondurucudan çıkarıldığında asla sıcak suya tutulmaz. Tavuğu çözmenin en sağlıklı yolu onu dondurucudan alarak buzdolabına koymak ve orada yavaş yavaş çözülmesini sağlamaktır. Bunun gibi çok önemli bilgileri Tavuk Hakkında Bilinmesi Gereken Her şey yazımızda bulabilirsiniz. İncelemek için tıklayın!

Tavuğu hazırladıktan sonra gelelim marinasyon aşamasına

Aslında nar gibi tavuk kızartmanın en önemli kısmı güzelce marine etmekte saklı. Fırında pişecek tavuğun içine aromatik malzemeler konursa çok lezzeti oluyor. Elbette marinasyon işleminde farklı marinasyon sosları ve çeşitleri mevcut. Hadi görelim... 

Öncelikle tavuğun iç kısmını ve dış kısmını biraz tuzla ovalıyoruz. Sonrasında tavuğun iç kısmına dörde böldüğümüz bir limon ve birkaç dal taze biberiye koyabiliriz. Aynı şekilde derisinin hemen altına da ince kesilmiş limon dilimleri yerleştirebiliriz. Böylece tavuğumuz hem nefis kızarır hem de limon ve zeytinyağı tavuğa güzel bir koku ve tat verir.
Üzerine limon suyu, portakal suyu, zeytinyağı, yoğurt ve salça karışımından da sürebilirz. Bu şekilde hem daha lezzetli olduğunu, hem de nar gibi kızardığını görebiliriz. Bir başka yöntem ise tavuğu fırına atmadan önce biraz toz şeker ya da toz kırmızı biber serpmektir. 

Mis kokulu ve lezzetli bir tavuk hazırlamak için yapacağımız diğer bir şey, taze aromatik otları biraz zeytinyağı ile karıştırıp, tavuğun derisi ile eti arasına yerleştirmektir. Bu şekilde marine ettiğimiz tavuğu streç filme sararak 1 gece dinlendirirsek de marinesi iyice içine işleyeceği için pişerken lezzetini kaybetmeyecek ve kurumayacaktır. Bunların yanında tam kıvamında pişmesinin ve nar gibi kızarmasının sırrı tereyağı kullanmakta saklı. Bütün haldeki tavuğumuzun üzerine ovarak tereyağı sürmek de bu işin sırlarından biri. Özellikle iç kısmına ve deri kısmına ovarak süreceğimiz tereyağı lezzetine lezzet katacak ve fırında nar gibi kızarmasına neden olacaktır. Pişme süresince de tavuğun üzerine erimiş tereyağı veya tavuk suyu dökmek tavuğun daha sulu pişmesini sağlıyor. Tereyağı ile karıştırılmış tavuk suyundan toplam pişme süresi olan 60-70 dakika içinde birkaç kez dökebiliriz. 

Toz kırmızı biber, taze kekik, taze fesleğen, maydanoz ya da hepsinin karışımını da kullanabiliriz. Taze otları rondoya koyup biraz zeytinyağı ve taze çekilmiş karabiberle birlikte öğütüp tavuğun göğüs eti ile derisi arasında boşluk oluşturup buraya karışımı doldurabiliriz. Bunun için göğüs boşluğundan başlayıp tavuğun derisini bir elimizle yukarı kaldırıyoruz, diğer elimizin orta ve işaret parmaklarını birleştirip önce deriyi etten kurtarıyoruz. Sonra elimizle veya spatula yardımıyla ot karışımını etle derinin arasına itip yayıyoruz. Göğüs kemiğinin üzerindeki deriyi kaldırmaya gerek yok. Her iki tarafındaki deriyi etten gevşeterek karışımı sürebiliriz. Eğer tavuğun sadece dış yüzeyini yağlarsak bu lezzet tavuğun içine işlemeyecek sadece deride kalacaktır. Kalan baharatlı yağ karışımını da tavuğun dış yüzüne sürebiliriz. İçlerine yerleştireceğimiz limon, sarımsak, biberiye, tarhun gibi malzemeler de aromatik olmaları nedeniyle tavuğu çok lezzetli yapacaktır. 

Tam kıvamında, içi yumuşacık ve her tarafı eşit şekilde pişmiş bütün tavuk hazırlamanın en önemli püf noktası: Tavuğun doğru şekilde bağlamasından geçer. Doğru teknikle bağlanıp doğru pişirilen tavuğun kötü olma ihtimali neredeyse imkansızdır.

Tavuğu fırında pişirmenin en önemli noktalarından biri de fırın tepsisi ile tavuk büyüklüklerinin eşit olmasıdır. Aksi takdirde eriyen yağlar tepsiye akacak ve tavuk yanacaktır. Fırında tavuğu pişirmeden önce mutlaka fırını ısıtmamız gerekiyor. Yaklaşık 200-225 derecede fırını önceden ısıtmalıyız ki tavuğumuz doğru şekilde pişsin. Hatta fırın tepsisini de tavuğu yerleştirmeden önceden ısıtmakta yarar var. Bunun gibi önemli bilgileri Tavuk Pişirme Yöntemleri yazımızda detaylıca anlattık. Göz atmak için tıklayın!


Tavuğu fırında pişirdikten sonra ise sertleşmemesi ve yumuşak kalması için, fırından çıktıktan sonra tepsiyi dışarı alıp tavuğu tepsiden çıkartıyoruz. Tavuğu büyükçe bir servis tabağına aktarıp bağladığımız butları çözüyoruz ve hemen bir yağlı kağıda sararak bir süre dinlenmeye bırakıyoruz. Bu şekilde çok daha yumuşak olduğunu görebiliriz. Ya da fırına verirken üzerini fırın kağıdı ile kaplayabiliriz.

Elbette dışı çıtır çıtır, rengi de altın sarısı olana kadar pişirmek en önemlisi.

Hazır yeni yıl yaklaşırken tam kıvamında yumuşacık tavuk hazırlamak için size verdiğimiz önemli bilgileri mutlaka bir kenara not alın ve yılbaşı akşamı bütün tavuk pişirmeyi daha kolay hale getirin! İyi seneler...