Tavuk Etindeki Karnosin'in Sağlığa Etkileri

Tavuk etinde bolca bulunan karnosin, kanserden koruyan bir aminoasit. Peki karnosinin başka faydaları var mı? İşte tavuk etindeki karnosin’in sağlığa etkileri... 


Karnosin, karnozin sentaz enziminin etkisiyle amino asitler-alanin ve L-histidinden oluşan doğal bir dipeptiddir. Tavukların ve bazı diğer hayvanların kas ve sinir dokusunda büyük miktarlarda sentezlenir ve bulunur. Sindirim sistemine kolayca emilir, kan ve beyin bariyerinden geçer ve yüksek biyoyararlanımı ile hücre zarı stabilizatörü görevi görür. Genel olarak karnosin, beyaz kas dokusunda koyu dokuya göre daha fazla konsantredir. Yapılan araştırmalarda tavuk göğsü kasının uyluk kasından daha yüksek konsantrasyonlarda karnozin içerdiği belirlenmiştir. Karnosinin birçok fizyolojik rolü vardır. Örneğin: tampon aktivitesi, antioksidatif aktivite, hidroksil radikalleri, aldehitler ve karboniller temizleyici, bakır ve çinko iyonları şelatörü, protein bozunması uyarıcısı, protein karbonillerle reaksiyon, enzim aktivitesi aktivatörü, protein ağını baskılayıcıdır.



Karnosin, organizmadaki tampon aktivitesiyle en iyi bilinendir. Bu tampon aktivitesinin, karnozinin organizmadaki beyaz kaslarla baskın ilişkisinin nedeni olduğu varsayılmaktadır. Beyaz, glikolitik kas lifleri çok az mitokondri içerir ve bu nedenle laktik asit üretirler, burada karnosinin hidrojen iyonu konsantrasyonunun büyümesini doğrudan bastırma yeteneği vurgulanmaktadır. Karnosin, metal iyonlarının (kalsiyum, bakır ve çinko) şelatörü olarak kas ve beyin dokusundaki metabolizmalarının düzenlenmesine katılır.

Karnosin, hidroksil radikalinin en tehlikeli olanı olan reaktif oksijen türlerini (ROS) yakalama yeteneğine sahip olduğu için antioksidan korumada da önemli bir role sahiptir. Hidroksil radikali, bakır gibi iki değerlikli iyonların varlığında hidrojen peroksitten oluşur.

Karnosin, serbest radikallerin aktivitesini yakalayıp nötralize ederek oksidatif hasar oluşumunu engellemektedir. Araştırmalar onun lipid oksidasyonunda ve protein oksidasyonunda koruyucu rolünü doğrulamıştır. Karnosinin glikosilasyon ve protein ağını yavaşlatma sürecindeki aktivitesi, aslında antioksidatif aktivitesinin, yani biyomoleküllerin oksidasyonunu bloke etme kabiliyetinin bir sonucudur.

Tam bir antioksidan yani karnosin ise Kara Tavuk! Diğer tavuklara göre daha fazla vücudu kanserden koruyan karnosin isimli aminoasit içeriyor. Bol miktarda B1, B2, B6, E vitamini ve B12 vitaminleri ile demir ve kalsiyum barındırıyor. Ayrıca içerdiği fosfor nedeniyle kemik gelişiminde ve kemiklerin korunmasında önemli bir katkıya sahip. Kalp hastalığı risklerini azaltıyor, kan dolaşımına destek oluyor.
Kara Tavuk ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayın!

 

Kaynakça
https://openagriculturejournal.com/VOLUME/5/PAGE/30/PDF/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27993178/