Ferik Tavuk Nedir?

Tavukların bazı dönemlerinin isimleri bulunur. Bu isimlerden biri de ferik olarak karşımıza çıkar. Peki ferik tavuk nedir?  Ferik ne demektir? Hadi birlikte bakalım...

Ferik kelimesi Arapçadan dilimize geçen bir kelimedir. Eskiden çok kullanılan bir kelime olmasına rağmen günümüzde çok fazla kullanılmaz. Ancak halk dilinde hala kullanan kişiler bulunmaktadır. Türk Dil Kurumuna göre kümes hayvanlarının yavrularına verilen isimdir. Her canlının ortalama bir yaşam süresi vardır. Bu süre insanlarda bebeklik, ergenlik ve yetişkinlik olarak adlandırılırken tavuklarda civciv, ferik ve yarka şeklinde isimlendirilir. Yumurtadan çıkan kanatlı hayvan ilk olarak civciv ismini alır. 20 güne kadar civciv olarak adlandırılan yavru, 45 günlük olana kadar da ferik diye tanımlanır. 45 gününü tamamlayan ferik artık yumurtlamaya hazırdır. Biyolojik olarak yumurtlayacağı zaman gelene kadar da yarka olarak adlandırılır.

Yani şöyle ki; Tavuğun yumurtasından çıkan canlının genel adına ‘’civciv‘’ denir. Bu isimlendirme, canlı tavuk 20 günlük olana dek sürer. Yumurtadan çıkan canlı 20 ila 45 günlük arasındaki süreçte ise ferik olarak adlandırılır. 45 günden ilk yumurtasını verdiği döneme kadar geçen süredeki ismi de yarka’ dır. Yarka Tavuk Hakkında daha detaylı bilgi için tıklayın!

Civcivin tüylenmesini tamamlayıp kanat çırptığında sınırlı da olsa hafiften havalanabilir hale geldiği, hızlı büyüdüğü, tüylerinin onu korur bir hal aldığı, civcivlikten olgunlaşmış yani yumurtlayabilir bir hal alacağı yarkalık dönemine kadar süren kısma denen “ferik” döneminde gelişim hızlıdır, tüyler çıkmıştır, ibik belirginleşmeye başlamıştır, çok hareketlidirler. Ancak ferik tavuk tavuk toplu bir şekilde yaşamaktadır. Bu nedenle bir olumsuzluk olduğu zaman gelişim süreci etkilenmektedir.

Ferik yumurtası nasıl olur?

Normal yumurtaya göre daha ufak olan, baby egg,pullet egg diye de adlandırılan, tavukların ilk yumurtlama dönemlerinde yaptıkları bu yumurtalara klavuz yumurta veya ferik yumurta denir. Protein içeriği yüksek, lezzeti özel ve bedenimiz için tıpkı anne sütünde olduğu gibi kıymetli yapıtaşları içeren yumurtalardır.