Tavuk Nasıl Yetiştirilir?

Ben dışarıdan tavuk ya da yumurta satın almak istemiyorum diyorsanız ister yumurta ister et üretimi için kendi tavuğunuzu yetiştirebilirsiniz. Peki tavuk nasıl yetiştirilir? Hadi birlikte bakalım...

Tavuk yetiştirmek için bir araziniz ya da bahçeniz varsa ve bunun için zamanınız da varsa bir de sabır ve enerjiye sahipseniz ister yumurta ister et üretimi için, kendi tavuklarınızı yetiştirebilirsiniz. Eğer deneyiminiz yoksa ilk defa tavuk yetiştirecekseniz öncelikle az tavuk ile bu işe başlamalısınız. Örneğin maksimum 4-5 tavukla başlayabilirsiniz.

Öncelikle sadece yumurta toplamak ile ilgileniyorsanız horoza ihtiyacınız yok. Çünkü tavuklar, horoz olmadan yumurta üretebilirler. Bir horoz, yalnızca tavukları et üretimi için yetiştirmeye karar verdiğinizde gereklidir. Tavukları et üretimi için yetiştiriyorsanız, döllenmiş yumurta almak için (civcivlerin çıkacağı) bir horoza ihtiyacınız var ve aynı zamanda kuluçkaya yatmak isteyen tavuğa da ihtiyacınız var. Et piliçleri 3-4 kg ağırlığında tam zamanlı bir kesim için yetiştirilebilir. Şunu da hatırlatalım dişi tavuk yetiştirirseniz gürültü oranı daha düşük olduğu için herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız.

Tavuk yetiştirirken her şeyden önce, mevsimleri düşünmeniz gerekiyor. Şöyle ki; yazın açık alanda yürüyüş alanı olacağı için yetiştirmek kolay. Ancak kışın sıcak bir kulübeye ihtiyacınız olacak ve yağmurdan kaçabilmeleri çin de gölgelik gerekli. Yaz aylarında, yumurta yemek için, tavuk molodok satın almanız gerekir. Yeni başlayanlar için, tüm yıl boyunca evde tavuk yetiştiriciliği, tavukların kalitesini belirler. Bir kümes hayvanı çiftliğinde günlük civcivlerin bir grubunu, hayvanların safkan ve zonlu olduğu garantisiyle almak daha iyidir.

Sağlıklı bir tavuğun ömrü 8 ila 12 yıl arasında değişmektedir. Elbette bu yaş sınırlamalarına ilişkin değişik istisnalar vardır. Tavuklar, 5-6 aylıktan itibaren yaşamlarının son yıllarına kadar yumurta üretmeye başlar. Ancak, çoğu tavuklarda, 3 yaşlarına geldiklerinde yumurtlamada azalma görülür. Hayatlarının ilk yıllarında, çoğu tavuk yılda 180-270 yumurta üretir.
Yumurta tavukları hangileri, en çok yumurta veren cinsler hangileri öğrenmek için tıklayın! 

Zemin bakımı sırasında, oda 1 metrekare başına 5 tavuk alana sahip olmalıdır. İçeriğin sıcaklığı 5-7 dereceden daha düşük değildir. Oda sıcak, hafif, kuru olmalı çünkü yumurta üretimi buna bağlıdır. Gecede mevsime bakılmaksızın, tavuklar kapalı alanlarda, çukurlarla donatılmalıdır. Her bir tavuğun roostunda 20 cm ayrılmalı ve hepsi aynı seviyeye yerleştirilmelidir.

Peki tavuklar ne yer? 

Tavukların ihtiyacı olduğu besin değerleri ve besinler için en iyi yol iyi bir şekilde formüle edilmiş ticari olarak üretilmiş bir rasyonla beslemektir. Serbest gezinen tavuklarınız için doğal olarak günlük belli bir miktar arpa buğday mısır sağladıktan sonra kesinlikle onlara yiyebilecekleri sağlam yeşillikler vermelisiniz. Tavuklar için en iyi yeşil besin “karahindiba” A, B, C, E ve K vitaminlerinin yanı sıra manganez ve kalsiyum içerir. Hayvanınızın bağışıklığını güçlendirir ve onları tüm hastalıklardan korur. Tavukların tadını çıkaracağı diğer vitamin ve mineral ile dolu yabani bitkiler ise şöyle:

•    arı balsamı
•    acı tere
•    kuş otu
•    ısırgan otu
•    tavuk otu
•    madenci marul
•    semizotu
•    muz
•    yabani havuç
•    vahşi sardunya
•    dağ çileği
•    menekşeler
•    civanperçemi
•    kuzukulağı

BU BİTKİLERDEN KAÇININ

Bir çok bitki tavuklar için zehirlidir. Onlara açelya, nergis, yüksük otu, çobanpüskülü, vadi zambağı, lobelia, acı bakla, keşiş otu, dağ defnesi, itüzümü, dürtme, ormangülü, trompet asma veya yabani mantar vermeyin.
Tavuklar ne yer sorusuna detaylıca göz atmak için tıklayın!