5 Değişik Tavuk Pişirme Yöntemi

Pişirme önerileri sayfamızda en temel tavuk pişirme yöntemlerini sizlerle paylaştık. Peki farklı olarak ne yapabiliriz? İşte sizler için hazırladığımız 5 değişik tavuk pişirme yöntemi...

1- Ağır Ateşte

Adı üstünde ağır ateşte yani kısık ateşte pişen tavuk lezzeti kadar başka bir lezzet daha yoktur heralde. Tencereden çıkardığınızda tavuğu kaşıklayabilirsiniz bile çünkü et kemikten ayrılıp adeta lokum olur. Lezzetini yavaş yavaş çekerek pişen tavuklar, tandırda pişmiş gibi kemiğinden silkelediğinizde dökülür. Bu tarz tavuk yemeği yapacaksanız derili ve kemikli parçalar olmasına dikkat edin. Servis ederken çıtır çıtır altın rengi kızarmış deri tabakta çok güzel görünürken, kemiklerinin lezzetiyle pişmiş tavuk çok daha lezzetli olacaktır. Kısık ateşte piştiği için, pişme süresi bir saat kadar sürer. 
• Bütün tavuk budu yerine derili olacak sekilde istediğiniz tavuk parçası kullanabilirsiniz. Deri pişme sırasında hem yağ bırakır, hem de güzel bir renk alarak yemeği görüntü ve lezzet olarak daha zengin yapar.
• Organik tavuk kullanıyorsanız pişme süresi daha uzun olabilir, dikkat edin.
• En lezzetlisi döküm tencerede olur. Yoksa, kalın tabanlı çelik tencere kullanabilirsiniz.

2- Buğulama

* İster tavuk göğsü, ister but, buğulama usulü pişirme yöntemi tavuğun belki de lezzetini en çok aldığınız yöntemdir. Haşlanmış tavuk yağ bakımından doğal olarak düşüktür ve her zaman daha sulu olur. Arda kalan suyun herhangi bir yemekte kullanılabiliyor olması da güzel bir artıdır.
* Tavuk buğulama tencerede, fırında hiç su kullanılmadan tavuk etinin kendi suyu ile yapılır.
* Tavuk etinin her bölümü, ayrı veya karışık olarak buğulama yapmaya uygundur.
* Tavuk ya da piliç ürünleri sade, soslu, sebzeli olarak yapılır. Yemeğin yapımı sırasında başta soğan, sarımsak, maydanoz olmak üzere her çeşit baharatla tatlandırılabilir.
* Tavuk buğulama yemeği piştikten sonra, üzerine maydanoz serpilmesi lezzet ve görünüm açısından daha uygun olur. En lezzetli tavuk buğulama, piliç eti kullanılarak yapılan buğulamadır.



3- Kızartma


* Tavuğu direkt buzdolabından alıp kızartmayın. Tavuğu kızartmadan önce buzdolabından çıkarıp en az yarım saat oda sıcaklığına gelmesini beklememiz gerekiyor. Eğer tavuğunuz soğuksa yağın ısısını düşüreceği için eşit şekilde pişmeyecek ve kuruyacaklardır.

* Kızartma yapmadan önce tavuğu baharat veya una bulamak, tavuğun iç kısmının daha sulu ve yumuşak, dışının ise çıtır çıtır olmasını sağlar. Tavuklarınızı havlu kağıt ile kurulamak ise unlanma işleminde tavuklarınızın üzerinde oluşacak topaklanmaları önler.


* Tavuk kızartırken döküm ya da tabanı kalın tavalar kullanmalısınız ki içi pişerken dışı yanmasın. Yani tavanızın ısıya oldukça dayanıklı olması gerekiyor.

* Tavuk kızartacağınız zaman, tavukları tavaya mesafeli bir şekilde dizmelisiniz. Çok iç içe dizerseniz, tava ısısı düşer ve tavuklar suyunu salar.
* Kızartmanın anahtarı yağın sıcaklığını 165 derece ile 200 derece arasında tutmaktır. Bundan daha yüksek sıcaklıktaki yağ, tavuğu çok kuru yapar ve lezzetini alabilir. Düşük sıcaklıkta olduğunda da tavuğun çok fazla yağ çekmesine sebep olur. 
Tavuk kızartmanın püf noktalarını daha detaylı incelemek için buraya tıklayın!

4- Izgara

* Çoğumuz, ızgara tavukta, mangal sefalarından dolayı ustayızdır. Ama yine de söyleyelim, eğer elektrikli bir ızgara kullanıyorsanız, ızgaranızın ayarı çok yüksek olmalıdır. Açık alanda çalı-kömür ile ızgara yapıyorsanız da iki önemli nokta var: Mangalın yerden yüksek ve alttan hava alabilecek orta büyüklükte olması gerekiyor ki pişirirken güzel verim alabilelim.

* Ayrıca alacağımız kömürün kaliteli olması da önemli ki yandığında tavuk etine kötü bir koku geçirmesin. Izgara teli de  tamamen ısınmış olmalıdır.

* Tavuğun mangalda pişirmek için en ideal bölümleri; kanat, but ve pirzola kısmıdır. 

* Tavuk eti mangalda pişirirken kırmızı et gibi marine işlemine gerek duymaz.

*  Eti çatalla çevirmeyin. Çatal çevirirseniz, içindeki suyu ateşe akar ve etin tüm lezzeti gider. Bunun için maşa yardımıyla etleri çevirmek gerekir.
Mangalda tavuk kızartmanın püf noktalarını daha detaylı incelemek için buraya tıklayın!

5- Sote

* Sote veya tavada kızartılmış tavuk, sıcak bir tavada az miktarda yağ ile pişirmeyi temel alır. Bu yöntem tavuğun lezzetinin içinde hapsolmasını sağlarken aynı zamanda tavuğu tamamen pişirir.

* Tavuk sote yapmak için tercih edebileceğiniz en güzel kısmı but tarafıdır. Çünkü biraz yağlı olması pişerken kurumasını önler. Şöyle yumuşacık bir tavuk sote yapmak isterseniz but tercih etmelisiniz. Ayrıca butu da kemiksiz tercih etmeniz işinizi kolaylaştıracaktır. Çünkü zaten biliyorsunuz ki et ya da tavuk sote kemikli etten olmaz.

* Tavuk etinin ve sebzelerin birbirine yakın boyutlarda kesilmesi de önemlidir çünkü bu şekilde hepsi eşit olarak pişecektir. Yani sebzeler kuruyup etler çiğ kalmaz ya da tam tersi tavuk eti kurumaz!
* Tavuk soteyi, yanmaz/yapışmaz tabanlı geniş bir tavada hazırlıyorsanız yağ kullanmayın. Eğer yağ kullanmak isterseniz yanma derecesi yüksek bir çeşit sıvı yağ kullanın. Sote tavası ve kullandığınız yağı önceden kızdırmayı da unutmayın.
 Sotelenmiş tavuk yapmanın  püf noktalarını daha detaylı incelemek için buraya tıklayın!