Tavukların Kaç Ayağı ve Kaç Parmağı Var?

En çok bilinen canlılar arasında bulunan tavukların kaç ayağı ve kaç parmağı olduğu birçok kişinin bilmediği bir bilgidir. Peki bazı ırklar arasında parmak sayısı değişen tavukların kaç ayağı ve kaç parmağı vardır?

Tavuklarda ayak ve bacaklar pulcuklarla kaplı olup beyazdan siyaha kadar değişen bir renklilik görülür. Tavukların toplamda 2 adet ayağı vardır. Çoğu tavuklar 4 parmaklı, az sayıda ırk 5 parmaklıdır. Normalde tavukların kanatlarında, yani normalde "el" olacak olan yapılarında 3 parmak, ayaklarında ise 4 parmak bulunmaktadır. Yani 2 adet ayağı ve toplam dört parmağı vardır, ayağın önünde üç, arkada bir parmak vardır. 

Ancak kuşlar da, diğer tüm karasal omurgalılar gibi tetrapodlardan, yani 4 üyeli hayvanlardan evrimleşmiştir. Tetrapodların tamamında, normalde 5 parmak bulunur. Dolayısıyla, tavuklardaki bu eksik parmakların varlığı, evrimsel bir değişim olduğunu göstermektedir. 

1997 senesinde Burke ve Feduccia, bu konuyu incelemek üzere tavuk embriyolarını histolojik boyama yöntemleriyle boyayarak, parmak yapılarını inceledi. Tavukların gelişimi sırasında hem ellerinde, hem de ayaklarında 1 adet fazladan parmak oluşmaktaydı. Yani ellerinde (kanatlarında) 4, ayaklarında 5 parmak oluşmaktaydı. Fakat sonradan bu fazladan kemik körelerek yok olmakta ve yetişkin kuşlarda tamamen görünmez olmaktaydı. Demek ki, kuşlarda atalarından kalma olarak var olan bu parmaklar, gelişim sırasında yok oluyor ve kuşların yaşamak için adapte oldukları parmak sayısına ulaşılıyordu. Yani evrim, kuş embriyolarında da net bir şekilde gözlenebilmektedir.

Beş parmağı olan Dorking, Faverolle (Dorking’den gelen genetik bir tavuk) Houden, Sultan ve Sakalsız Silkie Bantams tavukları dışında hiçbir kuşun dörtten fazla parmağı yoktur. Bu türlerde ekstra parmak, halluks tabanının üzerinde yükselir ve asla yere değmeden yukarı doğru çıkıntı yapar.

Tavukların büyük çoğunluğunun her ayağında dört parmak bulunur. Bununla birlikte, çok seçkin birkaç ırkın beşinci bir parmağı vardır ve bu tavukların polidaktil olduğu bilinmektedir. Beşinci parmağa sahip olmanın gerçek bir faydası yoktur, ancak Dorking ve Silkie gibi bazı ırklar için bu, türün bir standardı olarak kabul edilir. Çoğu tavuk ırkının sadece dört parmağı varken, bazılarının polidaktil olarak da bilinen beşinci parmağı vardır. Bu ırklar 4 veya 6 parmakla doğarlarsa bu genetik bir kusurdur.

Brahma tavuklarının dört yerine beş parmakları var ve etleri bile daha koyu grimsi mavi renktedir. 

Tavuğun perdeli ayak parmakları var mı?
Perdeli parmaklar, ördekler gibi suda yüzen kuşlardan oluşur. Tavuklar suda yüzmezler, bu yüzden perdeli ayakları olamaz.

İpeksi tavukların 5 parmağı var mı?
Çoğu kuş türü gibi, tavukların da üçü önde biri arkada olmak üzere dört parmaklı ayakları vardır. Silkies bu bir numarayı daha da ileri götürür: Her bir ayağında toplam 10 parmak olmak üzere beş parmağı vardır.
 
Neden bazı tavukların fazladan parmakları var?
Beş parmaklı olma özelliği, tarih boyunca periyodik olarak meydana gelen bir mutasyonu temsil eder. Beş parmaklı tavuk ırkımız Dorking, Faverolle, Houdan, Silkie ve Sultan’dır.

Cochin tavuğunun kaç parmağı var?
Kabarık tüylerinin altında 4 parmak gizlidir.

Kara Tavuğun yani Ayam Cemani’nin 5 parmağı var mı?
Kuşun her ayağında 4 parmağı vardır. Tüylerin tamamı siyahtır ve vücuda çok yakındır. Deri, gözler, gerdanlar ve tarak tamamen siyahtır. Detaylı bilgi için tıklayın!

Ne tür bir tavuğun tüylü ayakları vardır?
Fransız Maranları, ayakları ve bacakları tüylü olan tek ırktır (İngiliz Maranlarının bacaklarında ve ayaklarında tüy yoktur). Maranlar çok koyu kahverengi yumurtlamalarıyla ünlüdür ve çeşitli mizaçları vardır.

Orpington tavuklarının kaç parmağı var?
Dorking tavukları dikdörtgen bir vücut şekline sahiptir; kısa ama genişler ve beş parmakları vardır. Hemen hemen her hava koşuluna uyarlanabilirler ve iyi performans gösterirler.

En büyük ayaklara sahip tavuk ırkı ise Dong Tao Ejderha Tavuğudur. Detaylı bilgi için tıklayın!

Peki tavukların neden tek ayak üzerinde durduklarını hiç merak ettiniz mi? Tavuklar tüm gün ayakta dururlar. Bu da tüm gün ayaklarının üzerinde yük olur. Ayaklarını dinlendirmek için bir ayağını karınlarının içerisine çekerler. Diğer bir nedenleri ise ayaklarının üşümesi veya yaralanmasından dolayıdır.

Tavukların iskelet yapısından sindirim sistemine, göz yapısından solunum sistemine kadar tüm anatomik yapısını ise sizler için araştırdık. İncelemek için tıklayın!